Strony

czwartek, 10 września 2015

Domowa bagietka oraz smarowidło z fasoli jaś i pieczonego czosnku.

Dziś postanowiłam przetestować kolejny przepis z cudownej książki Jadłonomia. Tym razem było to smarowidło z pieczonego czosnku. Głównie dlatego, że dwa główne składniki, czyli fasolę i czosnek, miałam z własnej działki. Przepis bazowy stanowił raczej inspirację składnikową (proporcje nieco zaburzyłam). Zabrakło też rozmarynu, więc... zastąpiłam go tymiankiem! Ponieważ nie lubię, gdy cokolwiek się marnuje, wodę z gotowania fasoli użyłam do zrobienia zaczynu na domową bagietkę, a w trakcie jej pieczenia upiekłam też główkę czosnku. I tak oto wyszło fasolowe drugie śniadanie.

Składniki na pastę do chleba:
1 szklanka suchej fasoli Jaś
1 główka czosnku + odrobina oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 szklanki oliwy
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
czarny pieprz
sól
  1. Fasolę Jaś zalać wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin. Zmienić wodę i gotować aż całkowicie zmięknie. Odlać wodę z gotowania, ale nie wylewać jej, przyda się do bagietki (poniżej).
  2. Główkę czosnku obrać z zewnętrznych łupin, posmarować delikatnie olejem i włożyć do piekarnika kiedy będzie się piec bagietkę na 30 minut.
  3. Czosnek wycisnąć z łupin, dodać tymianek, oliwę, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować blenderem ręcznym. 
  4. Dodać fasolę i miksować dalej.
  5. Doprawić według uznania używając pieprzu i soli.

Składniki na bagietkę:
2g drożdży instant
200 ml wody z gotowania fasoli
150g mąki pszennej białej
150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżeczka soli
olej
  1. Odmierzyć wszystkie składniki. 
  2. Do miski wsypać drożdże, wlać wodę i dodać po dwie łyżki każdej z mąk. Odstawić na 15 minut.
  3. Dodać resztę mąki i sól, wyrobić ciasto i włożyć do miski wysmarowanej olejem na 3 godziny.
  4. Z ciasta uformować podróżny kształt i skręcić go kilka razy.
  5. Ułożyć pod skosem na największej formie w piekarniku.
  6. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Naciąć na skos wzdłuż skręceń. 
  8. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz