Ocet jabłkowy polecany jest jako domowe remedium na wiele dolegliwości, przydaje się też do gotowania i pieczenia (ciasta z jego dodatkiem wspaniale wyrastają) i sprawdza się w kosmetyce (na przykład do płukania włosów lub zrobienia własnego toniku). W domu możemy go wyprodukować praktycznie za darmo.
Składniki:
½ szklanki cukru
5-6 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody
1 duże jabłko
- Do dużego, wyparzonego słoja wlać wodę i rozpuścić w niej cukier rozpuścić.
- Jabłko umyć, pokroić i wsypać do cukrowego roztworu, przygnieść małym słoiczkiem, tak by kawałki jabłka nie wystawały ponad powierzchnię wody. Polecam pokroić jabłko na połówki i wcisnąć je przez otwór (im większe kawałki, tym mniejsza szansa, że nie będą wypływać, wystawać i pleśnieć).
- Przykryć gazą lub serwetką.
- Czekać od 2 do 4 tygodni (to zależy jak ciepło mamy w domu).
- Odcedzić i zlać do butelki. Trzymać w lodówce.
Jabłka, cukier i woda to wszystko czego potrzebujemy, żeby zrobić domowy ocet. |
Gotowy ocet przelewam zwykle do buteleczek po sosie sojowym. |
Ile taki ocet wytrzyma w lodówce?
OdpowiedzUsuńU mnie wytrzymuje nawet pół roku.
UsuńCo z taką matką octową można zrobić? Przyda się do czegoś?
OdpowiedzUsuń