Masło orzechowe smakuje świetnie na grzance lub kanapce z bananem, jako dodatek do ciast i ciasteczek lub prosto ze słoika. Najlepiej zaś, gdy zrobimy go sami! Poniżej prosty przepis na orzechowe masło domowej roboty.
200g orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
¼ łyżeczki soli
1 łyżka dobrej jakości oleju
- Orzeszki wysypać na patelnię i prażyć aż się lekko zarumienią i spocą.
- Przełożyć je do naczynia blendera, wsypać cukier i sól i miksować.
- Jeśli masa nie wychodzi kremowa i bardziej przypomina mielone orzechy dodać łyżkę oleju i dalej miksować. Im dłużej miksujemy, tym gładsze masło powinno nam wyjść.
- Jeśli wierzymy w to, że nie zjemy go od razu, warto przełożyć masło do słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz