Pół szklanki ugotowanej kaszy, jedna nadwiędnięta marchewka i równie nieświeży mały seler, cztery ziemniaki, resztka przyprawy do pizzy, smarowidło do chleba sprzed kilku dni, napoczęta paczka mrożonego szpinaku... i szybka decyzja - będzie tradycyjnie i kolorowo!
Nie lubię gdy mam za wiele otwartych lub napoczętych rzeczy, ale nie cierpię też jeść przez kilka dni z rzędu tej samej, regularnie odgrzewanej potrawy, dlatego często wykańczam otwarte rzeczy i przerabiam pozostałości z wcześniejszego kucharzenia. O nie marnowaniu napisałam już kiedyś osobny artykuł (KLIK). Dziś przykład jak to robię w praktyce.
resztka ugotowanej kaszy (jaglanej, jęczmiennej drobnej, kukurydzianej)
resztka smarowidła ze strączka lub ugotowanej fasolki (rozgniecionej lub zblendowanej)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
sól
pieprz czarny
można dać też: startego buraka, kawałek startej cukinii lub dyni, drobno posiekaną cebulę, podprażone nasionka słonecznika lub sezamu
można dać też: startego buraka, kawałek startej cukinii lub dyni, drobno posiekaną cebulę, podprażone nasionka słonecznika lub sezamu
- Warzywa umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- Dodać kaszę, pastę ze strączka, siemię lniane, olej i przyprawy.
- Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść.
- Uformować kotlety.
- Piec w piekarniku lub smażyć na patelni aż się zarumienią z obu stron.
Buraczki:
czerwona papryka
duży burak
1 łyżka oleju
sól
pieprz czarny
- Paprykę dokładnie umyć, wykroić gniazdo i pokroić na małe kawałeczki.
- Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Do małego rondelka wlać olej i wsypać warzywa.
- Posypać odrobiną soli i pieprzu.
- Przykryć.
- Dusić na bardzo małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Szpinak:
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
200g mrożonego szpinaku
sól
- Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecisnąć przez wyciskarkę.
- W małym garnuszku rozgrzać olej.
- Wsypać kawałeczki czosnku, włożyć szpinak.
- Leciutko posolić i przykryć.
- Dusić na bardzo małym ogniu około 20 minut.
Ziemniaki:
woda do gotowania
sól
4 ziemniaki
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka suszonego lub drobno pokrojonego świeżego koperku
- W garnku zagotować wodę. Posolić.
- Ziemniaki umyć, obrać, przekroić na pół i gotować aż zmiękną.
- Przełożyć na talerz, delikatnie polać olejem i posypać koperkiem.
Podkradam przepis na kotlety. Zrobię wersję bez selera, którego nie lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego! :)
Usuń