Zostało mi trochę świeżej kapusty po zrobieniu gołąbków. Zastanawiałam się chwilę co z nią zrobić, a ponieważ mam ostatnio smaka na potrawy tradycyjne, wybór był prosty - BIGOS w wersji wege!
Bigos najlepiej dusić na małym ogniu, podgrzewając go po trochu przez co najmniej 6 godzin, rozłożone na 3 dni - im dłużej i wolniej, tym lepiej. Kapusta powinna mieć czas przesiąknąć aromatem grzybów, suszonych śliwek i przypraw. Możemy na przykład jednego dnia udusić kapustę z przyprawami, drugiego dodać soczewicę, a trzeciego i przez następne podgrzewać go i jeść.
Składniki:
olej
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 owoce jałowca
500 g świeżej białej kapusty
500 g kapusty kiszonej
12 suszonych grzybów
duża garść suszonych śliwek
2 łyżki koncentratu lub ½ szklanki soku pomidorowego
łyżeczka kminku
łyżeczka tymianku
½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
woda
niecałe ½ szklanki czerwonej soczewicy
pieprz czarny
- W garnku rozgrzać olej (powinien solidnie pokrywać dno).
- Cebulę pokroić i wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i owocami jałowca wrzucić do garnka. Przykryć.
- Surową i kiszoną kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli z przyprawami.
- Dodać połamane na pół grzyby i pokrojone na cztery części śliwki.
- Dodać koncentrat lub sok.
- Kminek utłuc w moździerzu i wraz z tymiankiem i wędzoną papryką dodać do kapusty.
- Wszystko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 3 godziny. Aby bigos nie przywarł do dna, podlewać co jakiś czas odrobiną wody.
- Wsypać czerwoną soczewicę i dusić przez co najmniej 3 godziny. Tutaj też stosujemy sposób z odrobiną wody zapobiegającą przypaleniu.
- Doprawić pieprzem.
- Podawać z pajdą domowego chleba!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz