Przeciwnicy wegańskiego jedzenia stwierdzą z pewnością, że nie ma to dużo wspólnego z masłem. Jak dla mnie jednak przypomina go zarówno kolorem i konsystencją, jak i smakiem. Na pajdzie pełnoziarnistego chleba i pod pomidorem smakuje wybornie! Skład ma bardzo zdrowy i pod względem wartości odżywczych bije na głowę niejedno kupne smarowidło do chleba. A zatem do dzieła!
Ciężko ugotować tak małą ilość kaszy, dlatego polecam zrobić masełko, gdy zostanie nam jakaś resztka (na przykład ze śniadania). Jeśli jednak chcecie wypróbować to smarowidło już teraz, a żadnych resztek nie macie, to wsypcie do bardzo małego garnuszka ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej i ¼ szklanki suchej kaszki kukurydzianej, zalejcie 1 szklanką wody i gotujcie na najmniejszym ogniu aż cała woda się wchłonie.
Składniki:
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki ugotowanej kaszki kukurydzianej
3 kopiaste łyżki bezwonnego oleju kokosowego
3 łyżki nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
5 łyżek mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
1 ząbek czosnku
- Do naczynia blendera przełożyć kasze, wlać roztopiony olej kokosowy, olej rzepakowy, mleko roślinne i ocet jabłkowy. Blendować aż składniki się połączą, a masełko nabierze gładkiej konsystencji.
- Doprawić solą.
- Czosnek drobno pokroić lub rozgnieść i dodać do masła. Blendować jeszcze przez około minutę.
- Przełożyć do małej miseczki. Odstawić na godzinę by się przegryzło.
- Podawać na pełnoziarnistym chlebie, grzankach, bułkach, ryżowych wafelkach lub krakersach.
Ostatnio bardzo rzadko jem kanapki, ale myślę, że takie masełko mogłabym wyjadać prosto ze słoika :)
OdpowiedzUsuńHa ha ha!
UsuńGenialny pomysł - nigdy bym nie wpadła żeby w taki sposób przygotować masełko :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńInspirowałam się przepisami z blogów WeganNerd i TrueTasteHunters:
Usuńhttp://wegannerd.blogspot.com/2016/02/pasta-osekowa-do-smarowania-roslinne.html
http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/weganskie-maso-z-kaszy-jaglanej.html
Może jeszcze bardziej Cię zauroczą?
Ja masełko czosnkowe robię z oleju kokosowego i przeciśniętego czosnku :) Również bardzo smaczne i bardziej ,,masełkowate''
OdpowiedzUsuńEkstra!
Usuń