czwartek, 26 stycznia 2017

Recenzja książki "Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu" autorstwa Paula Pitchforda.

Książkę Paula Pitchforda podczytuję już od pięciu lat. Ta obszerna publikacja nie przestaje mnie zasypywać coraz to nowymi informacjami. Czy starczy mi życia na poznanie, zgłębienie, zapamiętanie wszystkich zagadnień w niej zawartych? Wątpię. Wracam jednak do tej knigi regularnie. Najczęściej z ciekawości, bo wciąż uczę się jak odżywiać swoje ciało i żyć zdrowiej. Niekiedy otwieram książkę, gdy szukam inspirujących przepisów na pożywne dania, chcę uporać się z jakąś dolegliwością, borykam się z konkretnym problemem zdrowotnym lub pragnę pomóc komuś bliskiemu, a także kiedy potrzebuję dowiedzieć się jakie działanie ma konkretny produkt kulinarny.




Dlaczego tak ważne jest to, kiedy, co, ile i jak wkładamy do naszych ust? Czy warto spojrzeć na odżywianie z dwóch perspektyw - wschodnich tradycji leczniczych i współczesnej zachodniej dietetyki? 
Na Zachodzie mówimy o białkach, węglowodanach, tłuszczach i innych składnikach pożywienia.To oczywiście ważne aspekty badane także na Dalekim Wschodzie. Jednakże rozmaite wschodnie tradycje skupiają się na innych cechach pożywienia: na wywoływaniu efektu ogrzania lub ochłodzenia, zdolności do nawilżania, wzmacniania energii, uspokajania umysłu, usuwania wodnistych lub śluzowatych nagromadzeń itp. Znajomość tych właściwości jest niezbędna do leczniczego zastosowania pokarmów. Istnieje jeszcze więcej korzyści płynących z włączenia takiego systemu do nowoczesnej dietetyki. Wschodni system wykorzystuje znajomość subtelnych przepływów energii, co pozwala daleko wcześniej przewidzieć zbliżające się choroby i im zapobiec. Jest to korzystne szczególnie dla tych, którzy nie mają dostępu do kosztownych urządzeń diagnostycznych, ponieważ wschodnioazjatycka diagnostyka, jest mimo swej prostoty metodą niezwykle skuteczną. System ten pomaga także wybrać najbardziej przydatne remedia spośród niezliczonych możliwości.  
Przyglądając się indywidualnej diagnozie i konkretnym właściwościom pożywienia, można dojść do wniosku, że uniwersalna dieta nie istnieje, inaczej mówiąc, zachowanie równowagi w diecie jest dla każdego człowieka sprawą całkowicie indywidualną. 
W odnalezieniu tej równowagi pomocne jest nie tylko poznanie swoich potrzeb i właściwości pożywienia, lecz także poznanie odpowiednich metod przygotowania posiłków oraz wyćwiczenie umiejętności prawidłowego jedzenia. Można to osiągnąć poprzez unikanie przejadania się, wybór pożywienia wysokiej jakości, unikanie zbyt wielu połączeń pokarmowych oraz poznanie obszernego zbioru odżywczych pokarmów, włączając w to rośliny bogate w chlorofil, najlepsze źródła pewnych kwasów tłuszczowych, najmniej szkodliwe spośród substancji słodzących itd. Jeśli właściwa postawę i odpowiednią ilość ćwiczeń fizycznych połączy się z konsekwentnie stosowaną dietą, wtedy otwiera się przed nami nieograniczony dostęp do zdrowia. Książka ta zachęca zachęca do zmierzania ku dobremu samopoczuciu i świadomości, które daleko wykraczają poza ów neutralny stan, kiedy to zaledwie mamy do czynienia z nieobecnością "choroby". 
Paul Pitchford opisuje i analizuje różnorodne współczesne trendy w zachodniej dietetyce, wykłada podstawy diagnozy i leczenia według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz innych kultur wchodu. 




Publikacja porządkuje wiedzę o żywieniu: 
- tłumaczy, jak działają na nas dane składniki pokarmowe i zawarte w nich substancje, czym może się skończyć spożywanie ich w nadmiarze lub za małych ilościach;
- pokazuje jak ważne jest nie tylko co, ale także ile tego jemy, o jakich porach to robimy;
- wyjaśnia wartość głodówek, postów i zabiegów oczyszczających i uzasadnia, kiedy warto je stosować;
- pomaga skomponować właściwą dietę dla dzieci, kobiet ciężarnych i matek karmiących;
- klaruje, czego powinny unikać, a co spożywać osoby borykające się z rakiem, cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi;
- prezentuje i omawia system Pięciu Elementów; 
- analizuje działanie poszczególnych pokarmów;
- wreszcie, podaje wiele przepisów na odżywcze posiłki.

Książkę polecam tym, którzy chcą umiejętnie skomponować dietę dla siebie i swoich bliskich, dowiedzieć się więcej o ludzkiej fizjologii oraz dotknąć wschodnich tradycji leczniczych. Wiedza zdobyta podczas jej lektury i zastosowana w praktyce pozwoli pogłębić świadomość i zadbać o zdrowie rodziny. Dla mnie pozycja ta stanowi świetne kompendium wiedzy o zdrowym stylu życia. 

3 komentarze:

  1. Muszę sobie zapisać tę książkę i sięgnąć po niej,gdy znajdę więcej czasu,a właściwie skończę czytać to co rozpoczęłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To książka do studiowania latami. Ciężko ją przeczytać na raz, ale mieć i studiować krok po kroku. Skakać, doczytywać, uczyć się, próbować... Mi bardzo pomaga w komponowaniu diety, byciu aktywnym fizycznie i zwalnianiu.

      Książka może nie przekonywać osób, które podchodzą z dystansem do tradycji wschodnich, ale na mnie działa.

      Usuń
  2. Słyszałam o tej książce. My w domu mamy wodę dla zdrowia - jest to woda z filtra redox fitaqua, woda ta podnosi odporność organizmu i pomaga zapobiegać chorobom.

    OdpowiedzUsuń