Nie ma nic lepszego od prostej, taniej i domowej zupy! Czas na żurek! Uwielbiam kiedy pływają w nim grzyby i małe cebulki. Jednak jeśli nie dysponujemy takimi składnikami możemy dać dużą cebulę pokrojoną na kawałki, a grzyby i całą wodę używaną do gotowania zastąpić bulionem warzywnym.
4 łyżki mąki żytniej
800 ml przegotowanej i przestudzonej wody
ćwierć małej cebuli
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli
- Do litrowego słoika wsypać mąkę, posiekaną cebulę, czosnek i sól.
- Zalać wodą i zakręcamy.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 4-7 dni.
Do gotowania:
garść suszonych grzybów
szklanka przegotowanej, zimnej wody
olej
20-30 małych cebulek (o średnicy 1 cm, całych) lub 2 duże (pokrojone)
4 kulki suszonego jałowca
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1¾ litra wody
6 ziemniaków
1 łyżeczka lubczyku
2 łyżeczki majeranku
pieprz i sól
- Grzyby zalać szklanką przegotowanej zimnej wody i odstawić na 8 godzin.
- Gdy grzyby są już dobrze namoczone w garnku rozgrzać olej.
- Dodać cebulę, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i dusić około 2 minut.
- Zalać wodą z grzybami i wlać dodatkową wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Razem z lubczykim dodać do cebuli z przyprawami i grzybami - gotować aż zmiękną.
- Zakwas żurkowy dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się zupy. Znów doprowadzić do wrzenia, a potem trzymać na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając by mąka nie przywarła do dna.
- Doprawić majerankiem, pieprzem i solą.
- Podawać z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz