Paprykarz - pasta z tłustej wędzonej ryby, warzyw (wśród których króluje czerwona słodka papryka) i ryżu - to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, w tamtym czasie niezbyt jednak przeze mnie lubiany. W poszukiwaniu nowych wegańskich past do kanapek zastąpiłam rybę fasolką mung, glonami nori oraz oliwą i wyszło z tego przepyszne smarowidło. Polecam na śniadanie i kolację, ale też do kanapki - wegański paprykarz w przeciwieństwie do oryginału nie zmieni naszej torby w rybne perfumy.
Składniki:
1 szklanka fasolki mung
½ litra soku pomidorowego
1 duża cebula
2 świeże papryki czerwone lub 1 szklanka suszonej papryki w kawałkach
kawałek selera
½ arkusza glonów nori
¾ szklanki białego ryżu
1 ¼ szklanki wody
1 łyżeczka suszonej mielonej papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonej mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
- Fasolę wsypać do garnka i zalać wodą. Odstawić na 12 godzin.
- Wodę odlać, namoczoną fasolę zalać sokiem pomidorowym.
- Cebulę i paprykę pokroić drobno i dodać do fasoli.
- Seler zetrzeć na tarce, a nori podrzeć na kawałeczki. Dodać do fasoli.
- Garnek postawić na gazie, zagotować, a potem trzymać na małym ogniu około 1 godzinę, aż fasola całkowicie rozmięknie. Ewentualnie dolewać wodę, by się nie przypaliło.
- Fasolę z warzywami zmiksować blenderem na w miarę gładką masę.
- Ryż wsypać do mniejszego garnka i zalać wodą. Zagotować, a potem trzymać na małym ogniu aż woda się wchłonie (ok. 15 minut).
- Ryż dodać do fasolowo-warzywnej pasty.
- Doprawić mielonymi paprykami (wędzoną i słodką), pieprzem czarnym, solą, sosem sojowym i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Podawać z grzankami, kiszonym ogórkiem i czerwoną papryką.
Fasola Mung jest do wszystkiego. Ja ostatnio robiłam z niej burgery! Uwielbiam, a Twój paprykarz brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
:)
Usuń