czwartek, 23 czerwca 2016

Ogórki po indyjsku.

Gdy narzekamy na upały w Polsce, warto zobaczyć jak radzą sobie z nimi mieszkańcy krajów, w których 30 stopni to mało... W Indiach je się ogórki. To delikatne, pełne wody i soli mineralnych warzywo doskonale nawadnia i odżywia zwłaszcza wtedy, gdy z powodu gorąca na jedzenie nie mamy ochoty. Indusi posypują paseczki ogórków odrobiną soli, kuminu i pieprzu. W ten prościutki sposób przygotowują wspaniałą przekąskę na upalne dni - gorąco polecam!



Składniki:
1 ogórek szklarniowy
szczypta soli (najlepiej himalajskiej albo kala namak)
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonego pieprzu czarnego
  1. Ogórek dokładnie umyć i obrać ze skórki.
  2. Pokroić na paseczki i ułożyć na talerzu.
  3. Posypać przyprawami i poczekać 2-5 minut.
  4. Gotowe!


2 komentarze: