Strony

piątek, 4 września 2015

Krem w buraków z imbirem, jabłkiem i świeżym oregano.

Uwielbiam zupy kremy, przepis na tę dostałam zeszłej jesieni od koleżanki, wychodzi tak pyszna, że żal by się było nim nie podzielić. Do tego prawie wszystkie warzywa w niej zawarte możemy wyhodować sami.



Składniki:
2 łyżki oleju
4 średnie buraki
1 cebula
kawałek świeżego imbiru
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
5 małych ziemniaków
1 litr wody
suszona słodka papryka
2 jabłka
sól i pieprz
kilka gałązek świeżego oregano 
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Buraki dokładnie umyć i piec w folii aluminiowej około 60 minut, aż zmiękną. Wyjąć, rozpakować z folii i ostudzić.
  3. W rondelku podgrzać olej, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i imbir.
  4. Dodać pokrojone surowe warzywa (marchewkę, pietruszkę i ziemniaki) i dusić około 5 minut.
  5. Dolać wody, po zagotowaniu wsypać sól i paprykę.
  6. Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojone buraki (ze skórą) i jabłka.
  7. Dusić do momentu „ugotowania” jabłek.
  8. Zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować oregano i zjeść ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz