Strony

poniedziałek, 7 września 2015

Dip z czarnej fasoli.

Hurra! Jadłonomiczna książka wpadła wkońcu w moje ręce. Na pierwszy ogień dip z czerwonej fasoli. Wyszedł pysznie mimo, że zamiast limonki dałam cytrynę, a zamiast świeżej kolendry suszoną...



Składniki:
4 łyżki oleju
2 małe czerwone cebule
2 małe ząbki czosnku
trochę ponad szklanka ugotowanej czarnej fasoli
sok z połówki cytryny
łyżeczka suszonej słodkiej papryki
szczypta chilli
kopiasta łyżka suszonych liści kolendry

  1. W małym garnuszku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w paseczki czerwoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Duś pod przykryciem przez około 4 minuty. 
  2. W słoiku umieść czarną fasolę, dodaj uduszoną cebulę i czosnek, sok z cytryny, paprykę i chilli. Zblenduj. 
  3. Następnie dodaj sól i kolendrę. Wymieszaj. 
Dip świetnie smakuje na kanapce z pumpernikla i w naleśniku. Z nachosami jeszcze nie testowałam, ale jestem pewna, że jest równie pysznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz