Nierzadko mam ochotę na coś słodkiego. Jednym z częściej przyrządzanych przeze mnie deserów jest budyń owsiany. Ze względu na prostotę użytych składników jest bardzo tani, istnieje też duże prawdopodobieństwo, że mamy je akurat w domu. W budyniu nie ma żadnego mleka, same płatki dają kremową konsystencję i smak. Wiśnie, czekoladę i migdały można zastąpić ulubionymi owocami lub innymi bakaliami.
Składniki:
1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych
2 szklanki wody
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru trzcinowego
wiśnie w syropie
2 rządki gorzkiej czekolady
9 migdałów
- Zmielone płatki wsypać do garnuszka, zalać wodą, dodać ekstrakt waniliowy i cukier.
- Postawić na palniku, gotować na małym ogniu i cały czas mieszać by się nie przypaliło. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu.
- Zdjąć z ognia, przełożyć do miseczek lub pucharków (u mnie starczyło na 3 porcje).
- Udekorować wiśniami, pokrojoną czekoladą i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz