Strony

czwartek, 29 października 2015

Barszcz a'la ukraiński z kiszoną kapustą.

Burak to warzywo, z którym mam ogromny problem. Jest niewyobrażalnie zdrowy, wzmacnia krew i odporność, powinno się go zjadać kilka razy w tygodniu, a ja średnio za nim przepadam. Od czasu do czasu wymyślam lub testuję nowe przepisy na rzeczy z buraka, ale te dania nie porywają mnie na tyle, żeby robić je regularnie. Wyjątkiem jest barszcz i buraczane kotlety (link znajdziecie tutaj). Jednak, żeby barszcz mi smakował musi być prawdziwie kwaśny. Dziś wersja z kiszoną kapustą. Tę zupę nazwałam barszczem a'la ukraińskim bo nie ma w nim ani mięsa, ani fasoli, ze względu na dużo pływającym w nich warzyw jest jednak nie mniej pożywny... a dzięki kiszonej kapuście cudownie kwaśny!

Kiszenie barszczu:
3 duże buraki
3 ząbki czosnku
4 ziarenka jałowca
pół łyżeczki zakwasu chlebowego lub skórka z żytniego chleba
1 litr przegotowanej letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
  1. Buraki pokroić w kostkę, a czosnki poprzekrawać na pół - wszystko umieścić w dużym słoiku lub glinianym garnku z przykrywką.
  2. Wsypać ziarna jałowca i
  3. Sól rozpuścić w wodzie i taką solanką zalać buraki.
  4. Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce lub na tydzień w chłodne.
Składniki na zupę:
olej
duża cebula
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
słoik z ukiszonymi burakami
3 marchewki
1 pietruszka
pół malutkiego selera
2 litry wody
200g kiszonej kapusty
5 ziemniaków
majeranek 
pieprz czarny
  1. W dużym garnku rozgrzać olej. Wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem, aż cebula się zeszkli.
  2. Wodę spod ukiszonych przez nas buraków odcedzić do małego garnka, a pozostałe na sitku kawałki buraków, czosnku i jałowca wrzucić do cebuli.
  3. Marchewki, pietruszki i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli z burakami i podusić jeszcze 5 minut.
  4. Warzywa zalać wodą i zagotować. Dodać kiszoną kapustę i dalej gotować.
  5. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw z kapustą, gdy marchewka zacznie się robić miękka. Gotować, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Zdjąć z ognia, zalać wodą z kiszenia buraków, doprawić majerankiem i czarnym pieprzem.
  7. Zajadać ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz