Strony

środa, 16 grudnia 2015

Wigilijny barszcz czerwony według Pięciu Przemian.

Święta to niekiedy jedyna sposobność by przygotować coś na prawdę wyjątkowego. Może warto ugotować barszcz wigilijny według Pięciu Przemian? O tej metodzie pisałam już troszeczkę przy okazji przepisu na barszcz ukraiński.


Zakwas buraczany:
3 buraki
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
przegotowana letnia woda
łyżeczka soli
pół łyżeczki żytniego zakwasu chlebowego lub kawałeczek żytniego chleba na zakwasie
3 owoce jałowca

Z: Buraki umyć, obrać, pokroić i włożyć do litrowego wyparzonego słoika.
M: Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół, dodać do buraków. Włożyć liście laurowe.
W: Sól rozpuścić w wodzie. Buraki zalać solanką.
D: Dodać zakwas chlebowy lub kawałek żytniego chleba.
O: Dodać owoce jałowca.

Przykryć gazą lub serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas zlać do butelki i trzymać w lodówce.

Składniki na barszcz:
olej
1 cebula
3 buraki 
3 marchewki
korzeń pietruszki
1/3 korzenia selera
3 ząbki czosnku
2 liść laurowe
2 ziela angielskie
2 litry wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka lubczyku
2 owoce jałowca
1 jabłko
3 suszone śliwki
kilka suszonych grzybów

½ łyżeczki pieprzu czarnego
łyżeczka soli
szklanka zakwasu buraczanego lub soku z kiszonego buraka*
majeranek
½ szklanki soku z czarnej porzeczki
½ szklanki soku jabłkowego


O: Rozgrzać garnek.
Z: Do garnka wlać olej, podprażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone buraki, marchewkę, pietruszkę, selera.
M: Do warzyw dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
W: Zalać warzywa wodą.
D: Dodać łyżkę soku z cytryny.
O: Wsypać łyżeczkę lubczyku i owoc jałowca. Doprowadzić do wrzenia.
Z: Dodać przekrojone na pół jabłko, suszone śliwki i grzyby.
M: Dodać pół łyżeczki czarnego pieprzu.
W: Doprawić solą. Gotować na małym ogniu 1½ godziny aż warzywa będą miękkie.
D: Zdjąć z ognia. Odcedzić. Wlać kiszony barszczyk/sok z kiszonego buraka.
O: Doprawić majerankiem.
Z: Dodać sok jabłkowy i sok z czarnej porzeczki.
GOTOWE!


*Uważajcie na koncentraty barszczu, mają zwykle w składzie ocet spirytusowy i masę dziwnych polepszaczy. Jeśli nie zrobiliście zakwasu i nie udało się Wam go kupić, dajcie zamiast tego pół szklanki soku z cytryny.

2 komentarze: