Tym razem chleb biały, a do tego na drożdżach. Rzadko jem takie pieczywo, ale jeśli ma kminek i czarnuszkę trudno mi się oprzeć...
12g drożdży
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki wody
- Drożdże wymieszać z mąką i zalać wodą.
- Odstawić na 10-15 minut, aż pojawią się bąbelki.
Składniki na ciasto:
zaczyn drożdżowy
400g mąki pszennej białej
1½ łyżeczki soli
300-350ml wody
3 łyżki czarnuszki
2 łyżki kminku
2 łyżki oleju z pestek winogron
- Do zaczynu dodać mąki.
- Sól wymieszać w wodzie i otrzymaną solanką zalać mąki.
- Wsypać czarnuszkę i kminek.
- Wymieszać i wyrobiać sprężyste ciasto.
- Polać olejem, rozprowadzić go po całej powierzchni ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Przykryć! Ciasto powinno rosnąć 1½ godziny w temperaturze pokojowej lub ½ godziny w temperaturze pokojowej i 8-10 godzin w lodówce.
- Wyłożyć ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować bochenek i skropić lub wysmarować go wodą. Przykryć i odstawić na ½ godziny.
- Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz