Focaccia to pieczywo, które piekę, gdy skończy się chleb, z reguły na śniadanie (ciasto rośnie przez całą noc w lodówce) lub kolację. W całym domu pachnie wtedy świeżym plackiem, a my jeszcze gorącą focaccię rwiemy na kawałki, maczamy w oliwie i zjadamy ze smakiem!
Składniki:
12g drożdży
12g drożdży
2 łyżki mąki
3 łyżki letniej wody
- Drożdże wymieszać z mąką i zalać wodą.
- Odstawić na 10 minut.
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki kukurydzianej
łyżeczka kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki
1½ łyżeczki soli
300-350ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
duży pomidor
- Do zaczynu dodać mąki, kurkumę, paprykę, sól i wodę. Wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto.
- Polać oliwą, rozprowadzić ją po całej powierzchni ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Przykryć! Ciasto powinno rosnąć 1½ godziny w temperaturze pokojowej lub ½ godziny w temperaturze pokojowej i 8-10 godzin w lodówce.
- Wyłożyć ciasto na płaską blachę. Pomidora umyć i pokroić na cienkie plastry. Udekorować nimi placek. Odstawić na ½ godziny.
- Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Podawać z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz