Książkę "Domowa piekarnia" dostałam prawie trzy lata temu od mamy i mimo, że od tamtej pory przeczytałam już trochę piekarskich publikacji, uważam, że jest to najprzystępniej napisany poradnik dla początkującego piekarza.
Treść książki podzielona jest na pięć rozdziałów:
- wyposażenie domowej piekarni
- rady praktyczne
- pieczywo drożdżowe
- pieczywo na zakwasie
- pieczywo bezglutenowe
Wprowadzeni zostajemy w świat mąk i kuchennych sprzętów i zaopatrzeni w wiele cennych piekarskich porad. Uczymy się jak stworzyć kilka prostych drożdżowych wypieków, aż w końcu poznajemy proces wypiekania chlebów na zakwasie. Dowiadujemy się jak wyhodować zakwas, jak go przechowywać i odświeżać oraz jak zrobić zaczyn. Dostajemy wiele różnorodnych receptur na zakwasowe wypieki: pierwszy chleb na świeżo wyhodowanym zakwasie, razowce, chleby z ziarnami, pumpernikiel, chleby z dodatkiem ziemniaków, bagietki, bułki, chałki i wiele innych. Na końcu przepisy na wypieki bezglutenowe oraz odpowiedzi na wiele piekarskich pytań.
Książkę niestety ciężko zdobyć (mama polowała na nią dla mnie prawie rok), ale na szczęście jej autorka prowadzi też bloga www.chleb.info.pl, który serdecznie polecam! Ostrzegam jednak, że kto zacznie eksperymentować z domowym pieczywem, nieprędko i niechętnie wróci do sklepowej piekarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz