Strony

czwartek, 28 kwietnia 2016

Placki ziemniaczane z pokrzywą!

W nocy w Beskidzie spadł śnieg. Kiedy już się łaskawie stopił, zrobiło się tak mokro, że w polu kopać się nie da. Postanowiłam wykorzystać tę sytuację, wrócić na moment do blogowania i stworzyć jeszcze jakiś pokrzywowy przepis. W domu jedzenia niewiele, więc znów postawiłam na prostotę. Stare ziemniaki i młoda pokrzywa? Czas na chrupiące placki!




Składniki:
50g liści młodych pokrzyw
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki oleju
ew. odrobina wody
sól
pieprz
  1. Liście pokrzyw umyć w zimnej wodzie, a następnie wyrzucić na sitko i poczekać aż obciekną. 
  2. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokroić - dodać do ziemniaków.
  4. Wsypać mąkę, siemię i olej.
  5. Dodać pokrzywę.
  6. Mieszać aż ciasto zacznie się kleić (tzn. mieszać długo). Jeśli ziemniaki nie puściły soku, dodać troszkę wody by mąka i siemię miały czym napęcznieć i stworzyć klej.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Placki wykładać na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron aż się zarumienią.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam pokrzywę, ze wszystkich chwastów jej smak chyba najbardziej. Placków jeszcze nie robiłam, ale to już kwestia czasu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Zaczynam szukać pokrzyw :)

    OdpowiedzUsuń