Składniki:
350 g młodych pokrzyw
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
- Pokrzywy dokładnie umyć, potem przelać wrzątkiem, a na koniec pokroić (tak jak nam się podoba).
- W garnku rozgrzać olej i wsypać na niego drobniutko posiekany czosnek.
- Po minucie dodać pokrojone pokrzywy, posolić i przykryć.
- Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
- Podawać na ciepło do obiadu.
Wspaniały blog, dziękuję za mądre i ciekawe opisy. Duszona pokrzywa przypomniała mi gotowanie mojej babci :) Babcia także dusiła pokrzywę, zamiast czosnku dodawała cebulkę. Robiła także zupę z przywrotnika pospolitego - dusiła listki i młode pędy w garnku na oleju z cebulką, zalewała wrzątkiem i dodawała pokrojone w kostkę ziemniaki. Polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper wpis!
OdpowiedzUsuń