Wiosna w pełni! Pojawiły się pierwsze listki na drzewach i kwiaty na klombach, zazieleniły się trawniki i... wyrosły pokrzywy! Tym, którzy lubią spacerować lub mają ogród, polecam nazbierać sobie młodych pokrzyw i zrobić z nich sałatkę!
Starałam się by przepis był jak najprostszy i nie wymagał żadnych skomplikowanych składników. Sałatka w takim wydaniu przypomina blanszowane i leciutko posolone liście szpinaku. Można ją zjeść samodzielnie, jako dodatek do obiadu lub dodać do kanapki albo makaronu.
Starałam się by przepis był jak najprostszy i nie wymagał żadnych skomplikowanych składników. Sałatka w takim wydaniu przypomina blanszowane i leciutko posolone liście szpinaku. Można ją zjeść samodzielnie, jako dodatek do obiadu lub dodać do kanapki albo makaronu.
Uważa się, że pokrzywa wzmacnia krew, przeciwdziała artretyzmowi i anemii. Myślę, że samodzielnie przyrządzone pokrzywowe smakołyki, to dużo zdrowsza opcja niż jedzenie wczesną wiosną bardziej konwencjonalnych warzyw sałatkowo-kanapkowych - silnie nawożonych i sztucznie naświetlanych.
Składniki:
miska młodych pokrzyw
¼ łyżeczki soli
2 łyżki octu jabłkowego lub zalewy octowej (np. z konserwowych ogórków)
2 łyżki oleju z pestek winogron
- Młode pokrzywy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem.
- Wsypać do miski.
- Posolić, zalać octem i olejem, wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Gotowe!
*Śledźcie bloga uważnie, postaram się wkrótce zamieścić kolejne przepisy na dania z pokrzywą.
Innowacyjne ;D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzekam na pokrzywowe inspiracje!
OdpowiedzUsuńŚledź bloga, kwiecień upłynie tu zdecydowanie pod znakiem pokrzyw!
UsuńOstatnio odkryłam ogrom polnej zieleniny i jestem zachwycona ile pysznych rzeczy można znaleźć pod własnymi stopami! A sałatkę z pokrzyw uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:) A jak ją robisz?
Usuńsalatki z pokrzyw jeszcze nie probowalam
OdpowiedzUsuńnie próbowałam nigdy takiej sałatki, ale wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuń