Wrzesień to mój ulubiony miesiąc. Także dlatego, że w warzywniakach i na stołach zaczyna królować dynia. Upalne lato chyli się ku końcowi, wieczory i poranki robią się rześkie i właśnie wtedy nic nie rozgrzewa tak wspaniale, jak gęsty krem z dyni. Można podać go z prażonymi nasionami lub grzankami domowej roboty.
4 ziemniaki
1 marchewka
pół pietruszki
1 cebula
kawałek imbiru
olej
woda
sól
suszona ostra papryka
- Dynię, ziemniaki, marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Kawałek imbiru zetrzeć na tarce.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i imbir, a następnie resztę pokrojonych warzyw.
- Gdy warzywa nieco zmiękną zalać je wodą, ale tak, by nie wystawała ponad warzywa. Zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut.
- Zdjąć z ognia, doprawić solą i papryką.
- Zblednować na krem.
- Serwować z ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz