Strony

czwartek, 19 listopada 2015

Domowy popcorn.

Popcorn kojarzy się z czymś niezdrowym i gotowym, serwowanym w przytłaczających ilościach w kinach, a przecież wcale nie musi tak być, zwłaszcza gdy przygotujemy go w domu. Pamiętam, że w dzieciństwie najbardziej smakował mi taki domowy, przyrządzany przez babcię.


Polecam go na długie i pluchowate jesienno-zimowe wieczory z filmem, na imprezę lub po prostu na niecodzienną przekąskę. By nadać mu serowego posmaku warto dodać płatki drożdżowe.





Składniki:
olej 
½ szklanki suchych ziaren kukurydzy na popcorn
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki płatków drożdżowych
  1. Patelnię lub garnek z grubym dnem rozgrzać i trzymać dalej na dużym ogniu.
  2. Dno zalać cienką warstwą oleju.
  3. Wsypać cztery ziarenka kukurydzy. Przykryć (najlepiej szklaną pokrywką, wtedy będziemy widzieć co dzieje się w środku)!
  4. Dopiero kiedy wybuchną wszystkie cztery, wsypać resztę ziarenek ze szklanki i przykryć.
  5. Trzymać na ogniu pod przykryciem i lekko potrząsać patelnią (lub garnkiem).
  6. Gdy prawie wszystko nam wybuchnie, zgasić ogień i poczekać jeszcze 3 minuty.
  7. Gotowy popcorn przesypać do miski, posolić i posypać płatkami drożdżowymi. Dokładnie zamieszać!
  8. Zajadać ze smakiem!


4 komentarze:

  1. Dzięki Dorotko za ten pomysł z płatkami drożdżowymi! Przynajmniej nie mam takich wyrzutów sumienia, że po prostu wcinam popcorn:). Gratuluję bloga i odwagi z tą przeprowadzką! Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki drożdżowe na popcornie smakują bardzo fajnie. Trzeba tylko uważać, żeby nie przedobrzyć i nie dać ich za dużo. :)

      Usuń
    2. jednej rzeczy człowiek się uczy drugą naumie kogoś innego.

      4 ziarnka kukurydzy? niby proste ja zawsze rzucałem jeden. Ale w sumie nie każdy jest taki sam więc 4 zwiększają statystykę. Więc to na pewno na plus.

      To co mogę dodać od siebie. To solić je w garnku jak są jeszcze ciepłe i lekko "zaparowane" sól nie spadnie na dno miski tylko przylepi się lekko do popcornu. Najlepiej właśnie zaraz po tym jak przestaną pękać posolić i pomieszać je w garnku.

      Usuń
    3. O! Patentu z soleniem nie znałam! Choć ostatnio przyznam szczerze, że ani nie solę, ani nie sypię płatkami, a i tak mi popcorn bardzo smakuje. :)

      Usuń