Styczeń przywitał nas mrozem. Zmroziło wszystko, a gdy nie miało już co zamarzać – dosypało śniegiem!
Strony
▼
niedziela, 31 stycznia 2016
niedziela, 17 stycznia 2016
Wegański paprykarz z fasolką mung.
Paprykarz - pasta z tłustej wędzonej ryby, warzyw (wśród których króluje czerwona słodka papryka) i ryżu - to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, w tamtym czasie niezbyt jednak przeze mnie lubiany. W poszukiwaniu nowych wegańskich past do kanapek zastąpiłam rybę fasolką mung, glonami nori oraz oliwą i wyszło z tego przepyszne smarowidło. Polecam na śniadanie i kolację, ale też do kanapki - wegański paprykarz w przeciwieństwie do oryginału nie zmieni naszej torby w rybne perfumy.
Recenzja książki "Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan" Marty Dymek
"Jadłonomię" Marty Dymek dostałam od mamy w prezencie imieninowym prawie rok po tym jak ukazało się pierwsze wydanie. Przez ten rok marzyłam o posiadaniu książki, wzdychałam do okładki i tłumaczyłam sobie, że pewnie i tak wszystko jest na blogu autorki... Nic bardziej mylnego! Książka (na przekór temu co znajdziemy w tytule) zawiera sporo ponad 100 przepisów i może jedna trzecia z nich pokrywa się lub przypomina te blogowe. Gotowanie z nią to prawdziwa przyjemność.
poniedziałek, 11 stycznia 2016
Kasza gryczana z tymiankiem, rozmarynem i cebulą.
Herbata z lawendą i różą.
Jakiś czas temu mama poczęstowała mnie zieloną herbatą z kwiatami lawendy i róży. Zakochałam się w niej od pierwszego łyku... Postanowiłam sprawdzić, czy napar z suszonych kwiatów posmakuje mi równie dobrze z herbatą czarną i nie zawiodłam się!
sobota, 9 stycznia 2016
Biały chleb z kminkiem i czarnuszką.
Tym razem chleb biały, a do tego na drożdżach. Rzadko jem takie pieczywo, ale jeśli ma kminek i czarnuszkę trudno mi się oprzeć...
Pszenno-żytni chleb z ziarnami.
Mój ulubiony, najczęściej pieczony i niezawodny! Doskonale smakuje, długo zachowuje świeżość i te chrupiące ziarenka...
piątek, 8 stycznia 2016
Recenzja książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej
Książkę "Domowa piekarnia" dostałam prawie trzy lata temu od mamy i mimo, że od tamtej pory przeczytałam już trochę piekarskich publikacji, uważam, że jest to najprzystępniej napisany poradnik dla początkującego piekarza.
środa, 6 stycznia 2016
Focaccia z pomidorami.
Focaccia to pieczywo, które piekę, gdy skończy się chleb, z reguły na śniadanie (ciasto rośnie przez całą noc w lodówce) lub kolację. W całym domu pachnie wtedy świeżym plackiem, a my jeszcze gorącą focaccię rwiemy na kawałki, maczamy w oliwie i zjadamy ze smakiem!
poniedziałek, 4 stycznia 2016
Zabawy z wypalarką, czyli podkładki pod gorący garnek.
Do stworzenia tych cudeniek zainspirowała mnie siostra, która przyjechała do nas w odwiedziny i przywiozła wypalarkę do drewna. Talarki jeszcze jesienią naciął mój mąż, właśnie po to, żeby były podstawkami pod gorące garnki. Udekorowane krążki zyskały unikalny wygląd. Takie drewniane deseczki z wypalonymi dekoracjami mogą okazać się pięknym prezentem lub stanowić praktyczną ozdobę naszego domu.