Wytwarzanie i dekorowanie mazurków to rodzinna tradycja. Z mamą i siostrą zrobiłyśmy ich już chyba tysiące. Nigdy jednak nie były to mazurki bezglutenowe. Przepis na ciasto to autorska kombinacja kilku przepisów znalezionych w Internecie. Choć robiłam co mogłam, muszę uczciwie przyznać, że kruszy się bardziej niż bym chciała... Ale nie bardziej niż nie jeden mazurek na mące pszennej. Za to smakuje pysznie!
100g nasion słonecznika
55g mąki ziemniaczanej
55g mąki kukurydzianej
55g mąki ryżowej
2 łyżku nierafinowanego cukru trzcinowego
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
125g oleju kokosowego
2 łyżki puree z dynii
- Słonecznik mielimy w młynku do kawy. Przesypujemy do dużej miski.
- Dodajemy mąki, cukier, sól i sodę. Dokładnie mieszamy, żeby były równomiernie rozłożone.
- Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu i wraz z dyniowym puree dodajemy do suchych składników.
- Wyrabiamy ciasto.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy na niej ciasto.
- Nakłuwamy widelcem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż ciasto stwardnieje i zarumieni się.
Słodko-kwaśna warstwa dżemu:
2 kopiaste łyżki kwaśnych powideł
2 kopiaste łyżeczki płatków róży utartych z cukrem
- W garnuszku mieszamy dżemy, aż smaki się połączą, a całość uzyska pół-płynną konsystencję.
- Ciepłe ciasto smarujemy równomiernie słodko-kwaśną miksturą. Jeśli coś nam zostanie możemy tego użyć do dekoracji.
Masa kokosowa:
400ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek cukru
3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki agar agar
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
- Do małego garnka wlewamy mleko roślinne. Dodajemy olej kokosowy i cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do minimum.
- Dwie szklanki wiórków mielimy w młynku do kawy, a jedną zostawiamy w całości.
- W małej misce mieszamy 3 łyżki zmielonych wiórków i 2 łyżeczki agaru. Taką mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy przez 5 minut.
- Dodajemy resztę wiórków (zmielonych i nie) oraz ekstrakt waniliowy i cały czas mieszając gotujemy kolejne 5 minut.
- Zdejmujemy z gazu, odstawiamy do ostygnięcia na 10-15 minut i dopiero po tym czasie nakładamy na warstwę dżemu.
- Dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz