Strony

sobota, 19 marca 2016

Beglutenowy mazurek kokosowy!

Wytwarzanie i dekorowanie mazurków to rodzinna tradycja. Z mamą i siostrą zrobiłyśmy ich już chyba tysiące. Nigdy jednak nie były to mazurki bezglutenowe. Przepis na ciasto to autorska kombinacja kilku przepisów znalezionych w Internecie. Choć robiłam co mogłam, muszę uczciwie przyznać, że kruszy się bardziej niż bym chciała... Ale nie bardziej niż nie jeden mazurek na mące pszennej. Za to smakuje pysznie!



Kruche ciasto:
100g nasion słonecznika
55g mąki ziemniaczanej
55g mąki kukurydzianej
55g mąki ryżowej
2 łyżku nierafinowanego cukru trzcinowego
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
125g oleju kokosowego
2 łyżki puree z dynii

  1. Słonecznik mielimy w młynku do kawy. Przesypujemy do dużej miski.
  2. Dodajemy mąki, cukier, sól i sodę. Dokładnie mieszamy, żeby były równomiernie rozłożone.
  3. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu i wraz z dyniowym puree dodajemy do suchych składników.
  4. Wyrabiamy ciasto.
  5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy na niej ciasto. 
  6. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż ciasto stwardnieje i zarumieni się.

Słodko-kwaśna warstwa dżemu:
2 kopiaste łyżki kwaśnych powideł 
2 kopiaste łyżeczki płatków róży utartych z cukrem

  1. W garnuszku mieszamy dżemy, aż smaki się połączą, a całość uzyska pół-płynną konsystencję.
  2. Ciepłe ciasto smarujemy równomiernie słodko-kwaśną miksturą. Jeśli coś nam zostanie możemy tego użyć do dekoracji.

Masa kokosowa:
400ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek cukru
3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki agar agar
  1. Do małego garnka wlewamy mleko roślinne. Dodajemy olej kokosowy i cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do minimum.
  2. Dwie szklanki wiórków mielimy w młynku do kawy, a jedną zostawiamy w całości.
  3. W małej misce mieszamy 3 łyżki zmielonych wiórków i 2 łyżeczki agaru. Taką mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy przez 5 minut.
  4. Dodajemy resztę wiórków (zmielonych i nie) oraz ekstrakt waniliowy i cały czas mieszając gotujemy kolejne 5 minut.
  5. Zdejmujemy z gazu, odstawiamy do ostygnięcia na 10-15 minut i dopiero po tym czasie nakładamy na warstwę dżemu.
  6. Dekorujemy według uznania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz