Placki, kompoty, kisiele, galaretki, albo po prostu, poczciwa czerwona łodyga zanurzona w cukrze... A gdyby tak zamknąć aromat lata w słoiku i otworzyć go zimą? Da się to zrobić! Wystarczy przygotować pysznościowy sok rabarbarowy!
3,5 kg łodyg rabarbaru
7 g kredy spożywczej*
150 g cukru
Sprzęty i naczynia:
wolnoobrotowa wyciskarka do soku
termometr
słoik
garnek
słoiki lub butelki
- Łodygi dokładnie umyć i drobno pokroić.
- Przepuścić przez wyciskarkę.
- Podgrzać do temperatury 65 stopni.
- Przelać do słoika.
- Dodać kredę, wymieszać, zakręcić i odstawić na 1-2 dni.
- Ściągnąć płyn znad osadu.
- Przelać do czystych, świeżo wyparzonych słoików lub butelek.
- Pasteryzować w kąpieli wodnej przez 30 minut.
Z podanej ilości wychodzi około 3 litrów soku. Kredę stosujemy, by zbić kwas szczawiowy, którzy w dużych ilościach nie wpływa korzystnie na ludzki organizm. Przed podaniem warto taki sok rozcieńczyć wodą i ewentualnie dosłodzić.
Przepis powstał na podstawie receptury z książki "Od Ananasa do Ziemniaka" autorstwa Ireny Gumowskiej.
Dobrze mieć takie skarby schowane na zimę :]]
OdpowiedzUsuńOj tak!
UsuńPoczułam się zainspirowana, kupuję kredę i działam :)
OdpowiedzUsuńJUPI!
UsuńSłoiczki z zapasami na zimę wędrują już do piwnicy, więc zadanie wykonane :) Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńJak fajnie!
UsuńŚwietny pomysł na sok! Przetestuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rabarbar. Muszę koniecznie zakupić tą wyciskarkę! zwlekam i zwlekam, na https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/ są takie fajne modele przecież, tylko zamawiać. A inwestycja na lata, nie ma co kupować najtańszej.
OdpowiedzUsuńciekawa treść i konkretny wpis
OdpowiedzUsuńKrzysiek
OdpowiedzUsuń