Lazania to ostatnio moje danie popisowe. Z kilku powodów. Przygotowuje się je błyskawicznie, przy gotowaniu brudzi się mało naczyń, a jeśli dysponujemy domowym mlekiem sojowym oraz własnoręcznie przygotowanymi przetworami pomidorowymi, jest prawie bezśmieciowe.
Tworząc poniższy przepis i testując kolejne jego wersje, inspirowałam się recepturami na lazanię z selera oraz dyniowy makaron z książek Jadłonomia oraz Nowa Jadłonomia Marty Dymek. Połączyłam je w jedno i uprościłam bardzo, na potrzeby wiecznie zabieganej mamy. Chyba wyszło dobrze, bo co rusz ktoś prosił mnie o wskazówki jak odtworzyć to danie, wtedy ja obiecywałam, że prześlę przepis i zakopana w klockach, zapominałam. W końcu go spisałam, więc teraz już nie zginie! Uff!
Sos "beszamelowy" z mleka sojowego:
3 łyżki oleju
3 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej|
3 łyżki płatków drożdżowych
pół litra mleka sojowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
W garnuszku rozgrzewamy olej. Wsypujemy na niego mąkę i płatki i ciągle mieszając prażymy aż połączą się z tłuszczem. Wlewamy mleko, dodajemy przyprawy. Trzymamy na średnim ogniu ciągle mieszając aż sos przybierze konsystencję średniogęstego budyniu.
Bezglutenowy* sos "beszamelowy" z dyni, kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy:
kawałek dyni (200-300g)
2 kopiaste łyżki kaszy jaglanej
2 kopiaste łyżki czerwonej soczewicy
pół litra wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oleju
Dynię kroimy na kawałki. Wsypujemy do garnka wraz z kaszą i soczewicą. Zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 20 minut, aż soczewica całkiem zmięknie. Doprawiamy solą, gałką, płatkami drożdżowymi i olejem. Blendujemy w garnku.
2 kopiaste łyżki kaszy jaglanej
2 kopiaste łyżki czerwonej soczewicy
pół litra wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oleju
Dynię kroimy na kawałki. Wsypujemy do garnka wraz z kaszą i soczewicą. Zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 20 minut, aż soczewica całkiem zmięknie. Doprawiamy solą, gałką, płatkami drożdżowymi i olejem. Blendujemy w garnku.
Lazania:
kilka łyżek oleju
1 opakowanie płatów lazanii
600-800 g gęstego przecieru pomidorowego lub pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
jeden z przygotowanych wcześniej sosów beszamelowych
zioła do smaku (ja najczęściej używam prowansalskich)
Naczynie żaroodporne lub na małą blachę natłuszczamy olejem. Układamy kolejne piętra lazanii: makaron-sos-pomidory. Górną warstwę posypujemy ziołami. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe!
*Jeśli zależy nam na bezglutenowej lazanii, musimy kupić bezglutenowy makaron.
czy zamiast mąki orkiszowej można dodać zwykłą?
OdpowiedzUsuńNo jasne!
Usuń