Zupa krem z jarmużem jest przepyszna ale (mimo soczyście zielonego koloru) okazała się szalenie niefotogeniczna. To nic! Przepis jest warty wypróbowania! Dzielę się nim, zanim z głowy wylecą mi proporcje!
Składniki:
600 ml wody
pół szklanki czerwonej soczewicy
duży por
kawałek selera
6 ziemniaków
8 liści jarmużu
600 ml solanki spod ogórków kiszonych
kopiasta łyżka drobno pokrojonego świeżego koperku
pieprz (do smaku)
ryż i olej lniany (do podania)
🥦Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy soczewicę.
🥦Białą część pora, ziemniaki i seler kroimy na kawałki i wrzucamy do soczewicy.
🥦Doprowadzamy do wrzenia, trzymamy na małym ogniu aż soczewica się rozgotują a warzywa zmięknie.
🥦Liście jarmużu (bez łodyżek) i zieloną cześć pora kroimy drobno, wsypujemy do ugotowanych warzyw z soczewicą, dolewamy solankę i wszystko blendujemy na gładko!
🥦Zupę doprawiamy koperkiem i pieprzem.
🥦Podajemy z ryżem i olejem lnianym.
Kto spróbuje?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz