Robienie gołąbków tak mi się spodobało, że kiedy wczoraj po obiedzie zostało trochę kaszy gryczanej wiedziałam już co zrobię...
Gotowałam z resztek, rulonów wyszło tylko siedem. Jeśli chcesz zrobić większą ich ilość, przygotuj więcej farszu i kapuścianych liści.
Gotowałam z resztek, rulonów wyszło tylko siedem. Jeśli chcesz zrobić większą ich ilość, przygotuj więcej farszu i kapuścianych liści.
Farsz:
20 g suszonych podgrzybków
½ litra zimnej wody
2 duże cebule
olej
około 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
2 kopiaste łyżki mielonego siemienia lnianego
sól
pieprz
- Grzyby wsypać do garnuszka, zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin.
- Wody nie wylewać. Grzyby postawić na gazie i gotować 30 minut. Po tym czasie odcedzić grzybki, ale nie wylewać wody z gotowania ich!
- Cebulę pokroić i podsmażyć na szkliście na oleju. Ugotowane grzybki pokroić na kawałki.
- Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem i solą. Zagnieść farsz i odstawić na 15 minut (gdy siemię napęcznieje farsz będzie spójny i nie będzie się rozpadał.
Kapusta:
duża główka kapusty, najlepiej spłaszczona.
wrzątek
duża główka kapusty, najlepiej spłaszczona.
wrzątek
- Kapustę dokładnie umyć i zdjąć ewentualne zwiędnięte liście. Odkroić też głąb, by łatwiej było zdejmować liście.
- Wsadzić główkę do garnka z wrzącą wodą. Przykryć. Parzyć około 2 minuty. Wyjąć z garnka i delikatnie zdejmować wierzchnie liście. Ostrożnie ścinać wystające żyły (zwłaszcza środkową koło głąbu), by liście były bardziej elastyczne i jednakowo płaskie na całej powierzchni.
- Czynność powtarzać aż do uzyskania pożądanej ilości liści do zwijania gołąbków i kilku liści do wyłożenia spodu garnka.
Zwijanie i gotowanie:
liście kapusty
farsz
1½ litra bulionu
woda z gotowania podgrzybków
- Spód dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (najlepiej tymi, które przy odrywaniu od głąba się troszkę porwały).
- Na środku każdego liścia kapusty położyć dużą łyżkę farszu. Zwijać ciasno i układać obok siebie na liściach kapusty, a potem warstwami.
- Gołąbki zalać bulionem oraz wodą z gotowania podgrzybków, sos powinien przykryć nasze kapuściane rulony. Zagotować.
- Trzymać w pyrkającym leciutko sosie na małym ogniu przez co najmniej 60 minut.
- Podawać ciepłe z gotowanym ziemniakami. Grzybowo-kapuściany sos z gotowania można wypić lub zużyć jako bazę do zupy następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz