Ponieważ przepis na indyjski obiad cieszył się na blogu popularnością i uznaniem, a gotuję tak naprawdę często, dziś nowy przepis na kolejne pyszności z półwyspu Dekan. Tym razem ćana masala, czyli cieciorka w sosie pełnym przypraw i alu matar, czyli ziemniaki z groszkiem. Wszystko podane z cieplutkimi chlebkami nan, które są bardziej puszyste niż klasyczne roti... W wersji bezglutenowej, można zastąpić chlebki ryżem.
Cieciorka:
1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy
4 listki drzewka kari (można pominąć, bo ta przyprawa jest w Polsce bardzo trudno dostępna)
Chlebki nan:
190 g wody z gotowania cieciorki
270 g białej mąki pszennej
4 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
ew. olej kokosowy (do podania)
6 dużych ziemniaków
2 łyżki oleju kokosowego (lub 3 łyżki innego oleju do smażenia)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki suszonego mielonego imbiru
200-250 g mrożonego zielonego groszku
1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy
1 duża cebula
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju4 listki drzewka kari (można pominąć, bo ta przyprawa jest w Polsce bardzo trudno dostępna)
½ łyżeczki nasion kolendry
½ łyżeczki kminu indyjskiego
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki czarnuszki
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki chili
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 duża marchewka
- Cieciorkę wsypujemy do garnka, obficie zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, aż napęcznieje.
- Wodę z moczenia odlewamy, ciecierzycę zalewamy nową wodą i stawiamy na gazie. Zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze godzinę, aż całkowicie zmięknie.
- Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy.
- W drugim garnku lekko podgrzewamy olej, wkładamy listki kari i wsypujemy pozostałe przyprawy (uprzednio zmielone). Prażymy je do momentu aż zacznie się tworzyć piana, wtedy wrzucamy posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu przez 2 minuty.
- Do przypraw dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem.
- Marchewkę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów z przyprawami. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę.
- Wszystko zagotowujemy, a potem trzymamy na małym ogniu aż kawałki marchewki całkowicie zmiękną.
Chlebki nan:
190 g wody z gotowania cieciorki
270 g białej mąki pszennej
4 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
ew. olej kokosowy (do podania)
- Do miski wlać ciepłą (ale nie gorącą) wodę z gotowania cieciorki.
- Wsypać mąkę i wymieszać.
- Wsypać drożdże i wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, ale też będzie odklejać się od palców i miski.
- Posolić i dalej wyrabiać ciasto by sól rozeszła się w miarę równomiernie.
- Miskę posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
- Wyjąć wyrośnięte ciasto, podzielić na 4 części, a każdą rozwałkować na płasko.
- Placki piec na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, aż wytworzą miękkie bąble, a potem zarumienią z każdej strony.
- Podawać ciepłe, lekko natłuszczone olejem kokosowym.
6 dużych ziemniaków
2 łyżki oleju kokosowego (lub 3 łyżki innego oleju do smażenia)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki suszonego mielonego imbiru
200-250 g mrożonego zielonego groszku
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Patelnię rozgrzać, okrasić olejemy i wrzucić na nią kostki ziemniaków.
- Posypać solą, papryką, kurkumą i imbirem. Wszystko wymieszać, tak by ziemniaki były lekko natłuszczone olejem i obtoczone przyprawami z każdej strony.
- Przykryć i dusić, aż ziemniaki zmiękną. Co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.
- Gdy ziemniaki są miękkie, dodać groszek, zamieszać, przykryć i znów dusić, aż groszek zmięknie, ale nie straci intensywnie zielonej barwy.
takim obiadem bym nie pogardziła!
OdpowiedzUsuń:) trzymam kciuki za domowe kucharzenie!
UsuńPyyycha :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo dobre było :) Co prawda curry zastąpiło nam kmin, kolendrę i kurkumę, ale mimo tej zbrodni pierwsza randka z ciecierzycą została uznana za udaną.
OdpowiedzUsuńWow! Ale super!
Usuń