warsztaty




SZYCIE WIELORAZOWYCH WORECZKÓW ZAKUPOWYCH
Święto Rydza, Wysowa 28 września 2019, 15:00-16:30

Warsztaty ręcznego szycia woreczków zakupowych z używanych tkanin. Takie woreczki są wielorazową alternatywą dla popularnych siatek-zrywek. Można w nich kupować i przechowywać pieczywo, warzywa i owoce oraz produkty sypkie jak np. fasola.

WSTĘP WOLNY, zgłoszenia pod tym linkiem.




ZERO WASTE, czy możliwe jest życie bez śmieci? 

18 czerwca 2019 roku o godzinie 18:00 w Bibliotece Publicznej w Ropie będę opowiadać O ŚMIECIACH!

Postaram się odpowiedzieć na kilka pytań:

- Ile ich wytwarzamy, dlaczego tyle i co wchodzi w ich skład?
- Co się z nimi dzieje, gdy trafią do kontenerów lub worków ułatwiających segregację?
- Czy istnieją sposoby na ograniczanie ilości śmieci w naszych domach, ale też w przestrzeniach publicznych?
- Z jakich książek lub innych publikacji możemy w przystępny sposób dowiedzieć się, jak żyć, by produkować mniej śmieci?

Podzielę się także moimi bezśmieciowymi patentami i bardzo śmieciowymi porażkami.


WSTĘP WOLNY




ZERO WASTE, niby proste ale trudne - warsztaty praktyczne i nie tylko na NASZEJ POLANIE


Temat ZEROWASTE ostatnio tak modny i wbrew pozorom dość trudny, jest przedmiotem wielu rozmów, publikacji i samodzielnych starań. Żyć w zgodzie z tą ideą nie jest łatwo i pewnie tylko nielicznym udaje się w 100% ją wypełniać. Nie trzeba być perfekcyjnym, ale warto każdego dnia robić coś, co nas do tego ideału przybliża. 

O tym będą nasze kolejne warsztaty. 

Spotkamy się, by porozmawiać, podzielić się doświadczeniami, ale także wielu rzeczy nauczyć. Będziemy tworzyć przedmioty wielorazowego użytku, przerabiać niepotrzebne na potrzebne, pogadamy o własnych patentach na ZEROWASTE, pokażemy najłatwiejszy w świecie kompostownik, który sprawdzi się w każdej kuchni, nawet tej w bloku, dodamy do tego odrobinę alchemii w postaci stworzenia mydła ze składników, które każdy ma w domu. Będzie nieco rękodzieła oraz pomysłów na ZEROWASTE w temacie macierzyństwa. Przedstawimy też szczerze fakty o tym, że ZEROWASTE wymaga wysiłku, bywa męczące i frustrujące. Ale są chwile kiedy daje moc satysfakcji i radości wewnętrznej.  

Termin: 1-3 marca 2019 
Miejsce: Nasza Polana, Beskid Niski 
Cena: 580 pln 
Zgłoszenia i pytania: naszapolana@gmail.com lub 730 410 604

Cena zawiera zakwaterowanie, wyżywienie (kuchnia bezmięsna), wykłady i warsztaty, koszt materiałów użytych podczas warsztatów. Uczestnicy zabiorą ze sobą do domu wszystkie wykonane przez siebie przedmioty.

Prowadzące: 

Dorota Czopyk – mama, blogerka, rowerzystka, od lat żyjąca blisko natury i od lat zajmująca się tematyką ekologii oraz idei zerowaste. Potrafi samodzielnie wykonać hamak, abażur na lampę a latem zarządza sporym ogrodem warzywnym. Nadal wszystkich zadziwia faktem, że lubi chodzić i chodzenie traktuje jako środek transportu i nie lubi tego zdziwienia – chciałaby, żeby taki widok był czymś naturalnym, bo dawniej przecież był. Jest nieustającym źródłem inspiracji dla znajomych i sąsiadów. Mieszka w Beskidzie Niskim 

Marlena Pachla – prowadzi agroturystykę w górach, od lat pisze na ten temat bloga naszapolana.blogspot.com, stara się żyć w zgodzie z przyrodą i zmieniającymi się porami roku. Zimą zajmuje się rękodziełem, latem oddaje się pielęgnacji kwiatów i warzyw. W między czasie restauruje bardziej i mniej wiekowe meble lub dzierga albo czyta. W pół godziny potrafi wyczarować wyborne ciasto z tego co ma pod ręką. Zmaga się od niedawna z tematyką ZEROWASTE i nadal miewa z tym wiele problemów, ale czerpie moc inspiracji i ma wrażenie, że z każdym dniem jest lepiej. Pomysłodawczyni Pierwszej Wyprzedaży Garażowej w Zagrodzie Maziarskiej. Dawniej Warszawianka, dziś mieszka w Beskidzie Niskim.



Program:

PIĄTEK,  godz. 18.00 – 20.00

Przedstawimy historię i idee ruchu zero waste na świecie. Podzielimy się tytułami warstościowych książek i miejsc w internecie skąd można czerpać wiedzę i inspiracje.

Przedstawimy zasady kompostowania w domu i ogrodzie. Przy użyciu ogólnodostępnych materiałów i narzędzi wspólnie stworzymy domowy kompostownik, który można używać w mieszkaniu bez ogrodu, tarasu czy balkonu.

SOBOTA,  godz. 10.00 – 14.00

Zaprezentujemy przedmioty wielorazowego użytku przydatne na co dzień – podczas zakupów, gotowania i przechowywania żywności, dbania o higienę, w pracy i podróży.

Przy pomocy maszyny do szycia, szydełka i drutów będziemy tworzyć niezbędnik zero waste. Uszyjemy torby i woreczki na zakupy, zrobimy wosowijki oraz myjki z konopnego sznurka. 

Nawet jeśli będzie to Twój pierwszy raz z maszyną do szycia, drutami, szydełkiem lub topieniem wosku, nie bój się. Pomożemy Ci stworzyć estetyczne i użyteczne przedmioty w nieskomplikowany sposób. 

godz. 16.00 – 20.00 (z przerwą na kolację)

Zaprosimy uczestników do domowej mydlarni, gdzie zapoznamy ich z zasadami saponifikacji, a następnie z łatwo dostępnych składników, używanych na co dzień w kuchni, stworzymy proste mydła gospodarcze i pielęgnacyjne.

Porozmawiamy o wyzwaniach i trudnościach jakie czyhają na tych, którzy próbują żyć tak, by wytwarzać jak najmniej śmieci. Podzielimy się doświadczeniami. Zastanowimy się, jakie inne proekologiczne nurty sprzyjają bezśmieciowemu życiu.

NIEDZIELA, godz. 10.00 – 12.30

W popularnych opakowaniach po żywności zasadzimy ogródek z ziołami. Opowiemy co nieco o zasadach uprawy i pielęgnacji roślin jadalnych w domu. Pokażemy co zrobić z resztkami niektórych warzyw, by wciąż korzystać z ich zielonych części.

Pokażemy jak estetycznie i bezpiecznie zapakować prezent i zakupyw chustę furoshiki, ale też zwykłą apaszkę czy szal.

Uczestnicy warsztatów otrzymają wszystkie potrzebne materiały potrzebne do stworzenia zaproponowanych przez nas rzeczy. Będą to w znacznej części materiały z odzysku (tekstylia, jednorazowe opakowania po żywności). Będzie także okazja korzystać z dobrej jakości narzędzi niezbędnych do wykonania zaproponowanych przez nas rzeczy lub znacznie to upraszczających.

Podczas tych weekendowych warsztatów, będziemy się dzielić przepisami na podawane potrawy, bowiem będą one przykładami na to, jak gotować, by nic nie marnować i jak wykorzystywać resztki zarówno półproduktów, jak i pełnowartościowych potraw w kolejnych daniach.