Gołąbki to potrawa, która chodziła za mną od dłuższego czasu. Kapuścianych kopert w farszem nie jadłam już chyba z 8 lat! Raz nawet próbowałam je zrobić, ale nie wiedziałam, że przed zdjęciem liści z kapusty trzeba ją najpierw sparzyć i moje próby okazały się totalną porażką. Kilka dni temu zrobiłam na obiad faszerowane papryki i mąż przypomniał mi o swojej miłości do gołąbków, które robiła jego babcia. Dziś stawiłam więc czoła wyzwaniu - chyba się udało (tzn. mi smakują, a co powie mąż to zobaczymy wieczorem) i chodzę po domu uśmiechnięta od ucha do ucha! Za wszystkie porady dziękuję najlepszej kucharce jaką znam, czyli mojej mamie!
Kapusta:
duża główka kapusty, najlepiej spłaszczona.
wrzątek
- Kapustę dokładnie umyć i zdjąć ewentualne zwiędnięte liście. Odkroić też głąb, by łatwiej było zdejmować liście.
- Wsadzić główkę do garnka z wrzącą wodą. Przykryć. Parzyć około 2 minuty. Wyjąć z garnka i delikatnie zdejmować wierzchnie liście. Ostrożnie ścinać wystające żyły (zwłaszcza środkową koło głąbu), by liście były bardziej elastyczne i jednakowo płaskie na całej powierzchni.
- Czynność powtarzać aż do uzyskania pożądanej ilości liści do zwijania gołąbków i kilku liści do wyłożenia spodu garnka.
3 łyżki oleju
1 cebula
1 marchew
1 mała cukinia
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki czerwonej soczewicy
½ szklanki białego ryżu
3 szklanki wody
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonej pietruszki
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
sól
pieprz
- W garnku rozgrzać olej.
- Cebulę drobno pokroić, a marchew i cukinię zetrzeć na tarce. Wrzucić na gorący olej.
- Gdy warzywa lekko się podduszą wsypać kaszę, soczewicę i ryż. Zalać wodą.
- Zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż woda się wchłonie.
- Wsypać przyprawy - wędzoną paprykę i suszoną pietruszkę - dokładnie wymieszać.
- Wmieszać mielone siemię lniane, doprawić solą i pieprzem.
- Przestudzić.
Zwijanie i gotowanie w sosie pomidorowym:
liście kapusty
farsz
liście kapusty
farsz
1½ litra bulionu.
½ litra przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu (lub więcej jeśli lubimy bardzo pomidorowy sos)
2 liście laurowe
½ szklanki zimnej wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Spód dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (najlepiej tymi, które przy odrywaniu od głąba się troszkę porwały).
- Na środku każdego liścia kapusty położyć dużą łyżkę farszu. Zwijać ciasno i układać obok siebie na liściach kapusty, a potem warstwami.
- Włożyć liście laurowe
- Gołąbki zalać bulionem i przecierem pomidorowym, sos powinien przykryć nasze kapuściane rulony. Zagotować.
- Trzymać w pyrkającym leciutko sosie na małym ogniu przez około 45 minut.
- W zimnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do pomidorowego bulionu. Rozmieszać (na ile to możliwe) i gotować jeszcze 3 minuty. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać przecier lub koncentrat.
- Delikatnie wyławiać gołąbki chochelką. Podawać ciepłe, w głębokim talerzu, polane sosem pomidorowym.
Te ryże, soczewica i kasza to są ugotowane na początku czy surowe?
OdpowiedzUsuńSurowe. Wsypujemy do podduszonych warzyw, zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i trzymamy na małym ogniu aż woda się wchłonie. Przechodzą smakiem warzyw i smakują obłędnie! B. zjadł mi połowę farszu zanim zapakowałam go tam gdzie trzeba. ;)
UsuńJeśli masz ugotowane (np. jako resztkę z obiadu z poprzedniego dnia), to już nie zalewaj wodą, tylko dokładnie wymieszaj z podduszonymi warzywami. Wsyp przyprawy i zmielone siemię (wiąże i spaja farsz.
UsuńJeśli część masz ugotowaną, a część surową. To ugotuj z warzywami surowe (wody dajemy objętościowo dwa razy więcej niż ryżu/kaszy/soczewicy), a ugotowane dodaj na końcu.
dzisiaj gołąbki z twojego przepisu zrobiłam na niedzielny obiadek tzn ja ogarnełam farsz a mąż zawijał w kapustę i zrobił sos , wyszło pysznie polecam
OdpowiedzUsuńAle się cieszę!!! :) :)
UsuńA jakby zrobić więcej na później? Zamrozić czy w słoiki? Jak dokładnie?
OdpowiedzUsuń