Bywają dni gdy nie jestem w stanie zaspokoić swojego apetytu. Ile bym nie zjadła, dalej mam ochotę na więcej. Owsiane ciasteczka to mój ulubiony przysmak w takich wypadkach. Niestety, co by nie powiedzieć, nawet te najzdrowsze i zrobione w domu mają w sobie cukier. A gdyby tak zamiast cukru dać przyprawy? Kto powiedział, że ciasteczka muszą być słodkie?
Składniki:
200g mąki owsianej
200g mąki pszennej
łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
łyżka czarnuszki
150g oleju
50g wody
- Mąki, sól, proszek i przyprawy wsypać do miski i wymieszać.
- Wlać olej i wodę. Wyrobić ciasto.
- Odrywać po kawałeczku, formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 15 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią.
- Podawać z roślinną pastą, sosem lub smarowidłem do chleba i warzywami albo przegryzać solo.
u mne nie zadziało - kształt owszem ale w smaku i konsystencji piasek:(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi. :(
UsuńZastanawiam się dlaczego i jedyne co mi przychodzi do głowy to kwestia wilgotności mąki.