poniedziałek, 17 października 2016

Materiałowy worek na chleb (i nie tylko).

Wczoraj był Światowy Dzień Żywności. Ekologiczne portale i blogi prześcigały się  w patentach na to jak nie marnować jedzenia. Według statystyk to chleb wyrzucamy najczęściej. Na Ulicy Ekologicznej ukazał się artykuł o tym co robić z kilkudniowym, podeschniętym, czerstwym chlebem. Pojawiły się głosy, że wszystko fajnie, jeśli pieczywo się zsycha, ale co jeśli po dwóch, trzech dniach pojawi się pleśń? 

Cóż, wiele zależy od jakości chleba. Sama kupuję go rzadko, najczęściej piekę sama. Jednak obojętnie czy wyjmuję pieczywo z domowego piekarnika, czy przynoszę je ze sklepu - trzymam na wierzchu (bez foliowych worków, papierów i ściereczek)! Nie pleśnieje nigdy. Jeśli mam krojony, to wkładam do drewnianego półmiska i przykrywam ścierką. 

Chleb i bułki należą do artykułów najczęściej kupowanych w plastikowych siateczkach. Ponieważ nie myjemy ich przed zjedzeniem absolutnie nie mogą się pobrudzić. Wielu z nas kupuje też chleb krojony i pojawia się pytanie - jak spakować go luzem? W grupie dyskusyjnej Zero Waste Polska znalazłam informację, że dawniej używano wielorazowych lnianych lub bawełnianych woreczków na chleb. Ten retro patent bardzo mi się spodobał i postanowiłam czym prędzej sobie taki skonstruować.

Worek sprawdzi się zarówno do transportu i przechowywania chleba, jak i innych rzeczy, które większość ludzi pakuje w foliówki (warzyw, owoców, produktów kupowanych na wagę...).




Jeśli nie umiesz szyć, to warto rozpocząć naukę od uszycia sobie takiego woreczka właśnie. Jeśli umiesz - stworzenie worka na chleb zajmie Ci 10 minut! A zatem do dzieła!


Potrzebne materiały:
  • lniany lub bawełniany materiał o wymiarach 30x100cm (te wymiary sprawdzają się dla klasycznych bochenków, jeśli kupujemy kilka chlebów na raz lub są to bochenki giganty wtedy sami ustalmy sobie wymiary).
  • nitkę w kolorze materiału
  • 140cm bawełnianego sznurka 


Potrzebne sprzęty:
  • metr krawiecki
  • nożyczki
  • żelazko
  • maszyna do szycia lub ręczna igła i dużo cierpliwości
  • agrafka

Co robimy?
  1. Materiał prasujemy i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 30x100cm. Składamy go na pół, prawą stroną do środka. 
  2. Zszywamy materiał z dwóch boków. Najpierw stosujemy ścieg prosty, potem wykańczamy zygzakiem, by ewentualne nitki wychodzące z materiału nie strzępiły się i nie osłabiały naszego worka.
  3. Górę woreczka wywijamy dwukrotnie by utworzył się solidniejszy pas - tunel na sznurek o szerokości 1,5 cm. Zaprasowujemy. Przeszywamy ściegiem prostym zostawiając na każdym z boków 1 cm przerwy w szwie - tamtędy włożymy sznurek do tunelu.
  4. Sznurek przecinamy na pół, czyli na dwa kawałki po 70cm.
  5. Przeciągamy sznurki dookoła przez tunel. Z każdej strony powinny wystawać dwa końce tego samego kawałka sznurka.
  6. Zawiązujemy końce sznurków w supełki.
  7. Worek gotowy! Teraz możemy wyruszyć do piekarni!


Jeśli spodobało Ci się szycie woreczka na chleb, to najlepiej wykrój kilka następnych, bo tego typu woreczków można używać też do:
  • segregowania rzeczy na zakupach i w drodze, 
  • kupowania suchych produktów na wagę (mąka, kasza, ryż, orzechy, przyprawy) ,
  • pakowania kanapek, ciastek, jabłek i bakalii na drugie śniadanie w pracy,
  • zapakowania główki sałaty lub innych warzyw,
  • mrożenia pierogów, groszku i kukurydzy,
  • przechowywania mydeł, depilatora czy maszynki do strzyżenia,
  • magazynowania brudnej bielizny podczas podróży, 
  • pakowania prezentów!
Boisz się o czystość i trwałość? Materiałowe woreczki można prać i łatać do woli. Starczą na lata!







5 komentarzy:

  1. Świetna sprawa z takim woreczkiem, chyba też muszę sobie uszyć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam też taki, a w innych przechowuje np. lipę czy miętę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, od razu przypomniało mi się jak moja babcia trzymała całe życie chleb, weke i bułki w takich bawełnianych workach, oni mieli recykling z worków po tytoniu z tego co odczytałam z nadruków, do dziś mam te worki😍 pozdrawiam serdecznie na pewno skorzystam z"pomysłu"🤗

    OdpowiedzUsuń