1 banan (najlepiej dojrzały i miękki)
100 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
430 g mąki pszennej białej
½ łyżeczki soli
+ olej do smażenia
+ 50 g cukru trzcinowego do posypania
- Banana myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Rozdrabniamy go widelcem.
- Bananową paćkę zalewamy wodą, olejem i ekstraktem waniliowym.
- Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i bardzo cienko wałkujemy.
- Wykrawamy długie i wąskie prostokąty (8-10cm x 2cm), a na środku każdego robimy nacięcia.
- Jeden koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie w środku i w ten sposób uzyskujemy zawijasy.
- Faworki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
- Odsączamy na ręczniku papierowym.
- Cukier mielimy w młynku do kawy na puder i posypujemy nim ostudzony chrust.
- Gotowe!
mozna uzyc innej maki?
OdpowiedzUsuńrok temu próbowałam mąki pełnoziarnistej pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej - niestety chrust wyszedł dość twardy
Usuńmąk bezglutenowych nie próbowałam, więc nie wiem :(