piątek, 25 listopada 2016

Pełnoziarniste pierożki momo.

Pierożki momo po raz pierwszy widziałam i jadłam w indyjskiej Dharamśali. Od tamtej pory za każdym razem, kiedy mam z nimi styczność przypominają mi to wyjątkowe miejsce...

Cóż to za potrawa? Momo to tak naprawdę pierogi w kształcie sakiewki. Trwają kłótnie o to, czy to przysmak oryginalnie tybetański, nepalski czy mongolski. Moim zdaniem to zupełnie nieważne, bo skąd by nie pochodziły - smakują wybornie! Najczęściej spotyka się je z nadzieniami kapuścianym, mięsnym, serowym lub soczewicowym. Czym więc różnią się od naszych pierogów? Orientalną nutą przypraw i faktem, że gotuje się je nie w wodzie, a na parze! Jest z tym trochę zachodu, przygotowanie potrawy wydaje się jeszcze bardziej czasochłonne niż ulepienie i ugotowanie zwykłych pierogów, ale zdecydowanie warto się natrudzić!

Ja zdecydowałam się na pierożki w wersji pełnoziarnistej. Jeśli akurat nie macie takiej mąki, te ze zwykłej białej też są pyszne!


Czerwony farsz soczewicowy:
¾ szklanki czerwonej soczewicy
garść suszonej papryki w kawałkach
1 ¼ szklanki wody
kawałek imbiru
½ łyżeczki kminu indyjskiego
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki gorczycy
¼ łyżeczki chili
sól
  1. Soczewicę i paprykę wsypać do garnka i zalać wodą.
  2. Imbir drobno pokroić lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i dodać do soczewicy.
  3. Przyprawy zmielić lub utłuc w moździerzu, wsypać do garnka, zamieszać.
  4. Całość przykryć, zgotować i trzymać na małym ogniu aż farsz wciągnie całą wodę.
  5. Zdjąć z ognia, doprawić solą do smaku.
  6. Przed lepieniem pierogów przestudzić.

Zielony farsz kapuściany:
300 g kapusty
mała cebula
kawałek imbiru
½ łyżeczki kminu indyjskiego
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki czarnego pieprzu
odrobina wody
odrobina oleju
sól
½ szklanki mrożonego groszku
2 łyżki bułki tartej
  1. Kapustę, cebulę i imbir pokroić jak najdrobniej.
  2. Wsypać do garnka.
  3. Dodać zmielone przyprawy, wodę, olej i sól.
  4. Zagotować i trzymać na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Kontrolować czy nic się nie przypala i ewentualnie dolać jeszcze troszkę wody.
  5. Wsypać groszek i dusić jeszcze 10 minut.
  6. Zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i przestudzić.


Ciasto:

500 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
płaska łyżeczka soli
220=230 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
  1. W dużej misce wymieszać mąkę i sól.
  2. Dodać ciepłą wodę oraz olej i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  4. Podczas lepienia momosków należy dbać o to, żeby nieużywane ciasto było czymś przykryte (inaczej zacznie schnąć).
Im mniej mąki podsypiemy, tym łatwiej będzie się sklejać sakiewki.

Lepienie i gotowanie:
  1. Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na stolnicy lekko posypanej mąką. 
  2. Wycinać kółka szklanką o dużej średnicy.
  3. Na środek dawać łyżeczkę farszu. Sklejać tworząc kształt sakiewki.
  4. Układać partiami na wysmarowanym olejem durszlaku/sitku garnka do gotowania na parze.
  5. Gotować 15 minut, aż ciasto przestanie być surowe.
Podawać na ciepło - solo, z odrobiną sosu sojowego, maczać w pikantnym sosie sepen (pomidorowo-warzywno-przyprawowo-korzennym) lub potraktować jako wkładkę do bulionu w orientalnym stylu, ewentualnie przyrumienić na głębokim tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz