Pierożki momo po raz pierwszy widziałam i jadłam w indyjskiej Dharamśali. Od tamtej pory za każdym razem, kiedy mam z nimi styczność przypominają mi to wyjątkowe miejsce...
Cóż to za potrawa? Momo to tak naprawdę pierogi w kształcie sakiewki. Trwają kłótnie o to, czy to przysmak oryginalnie tybetański, nepalski czy mongolski. Moim zdaniem to zupełnie nieważne, bo skąd by nie pochodziły - smakują wybornie! Najczęściej spotyka się je z nadzieniami kapuścianym, mięsnym, serowym lub soczewicowym. Czym więc różnią się od naszych pierogów? Orientalną nutą przypraw i faktem, że gotuje się je nie w wodzie, a na parze! Jest z tym trochę zachodu, przygotowanie potrawy wydaje się jeszcze bardziej czasochłonne niż ulepienie i ugotowanie zwykłych pierogów, ale zdecydowanie warto się natrudzić!
¾ szklanki czerwonej soczewicy
garść suszonej papryki w kawałkach
1 ¼ szklanki wody
kawałek imbiru
½ łyżeczki kminu indyjskiego
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki gorczycy
¼ łyżeczki chili
sól
- Soczewicę i paprykę wsypać do garnka i zalać wodą.
- Imbir drobno pokroić lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i dodać do soczewicy.
- Przyprawy zmielić lub utłuc w moździerzu, wsypać do garnka, zamieszać.
- Całość przykryć, zgotować i trzymać na małym ogniu aż farsz wciągnie całą wodę.
- Zdjąć z ognia, doprawić solą do smaku.
- Przed lepieniem pierogów przestudzić.
Zielony farsz kapuściany:
300 g kapusty
mała cebula
kawałek imbiru
kawałek imbiru
½ łyżeczki kminu indyjskiego
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki czarnego pieprzu
odrobina wody
odrobina oleju
sól
sól
½ szklanki mrożonego groszku
2 łyżki bułki tartej
- Kapustę, cebulę i imbir pokroić jak najdrobniej.
- Wsypać do garnka.
- Dodać zmielone przyprawy, wodę, olej i sól.
- Zagotować i trzymać na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Kontrolować czy nic się nie przypala i ewentualnie dolać jeszcze troszkę wody.
- Wsypać groszek i dusić jeszcze 10 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i przestudzić.
Ciasto:
500 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
płaska łyżeczka soli
220=230 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
- W dużej misce wymieszać mąkę i sól.
- Dodać ciepłą wodę oraz olej i wyrobić gładkie ciasto.
- Przykryć i odstawić na 30 minut.
- Podczas lepienia momosków należy dbać o to, żeby nieużywane ciasto było czymś przykryte (inaczej zacznie schnąć).
Im mniej mąki podsypiemy, tym łatwiej będzie się sklejać sakiewki. |
Lepienie i gotowanie:
- Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na stolnicy lekko posypanej mąką.
- Wycinać kółka szklanką o dużej średnicy.
- Na środek dawać łyżeczkę farszu. Sklejać tworząc kształt sakiewki.
- Układać partiami na wysmarowanym olejem durszlaku/sitku garnka do gotowania na parze.
- Gotować 15 minut, aż ciasto przestanie być surowe.
Podawać na ciepło - solo, z odrobiną sosu sojowego, maczać w pikantnym sosie sepen (pomidorowo-warzywno-przyprawowo-korzennym) lub potraktować jako wkładkę do bulionu w orientalnym stylu, ewentualnie przyrumienić na głębokim tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz