Jak zużyć nadmiar zakwasu, gdy pieczemy domowy chleb? Na przykład robiąc wegańskie gofry pierniczkowe! Doskonałe na jesień oraz zimę, pyszne z dżemem i bez.
Receptura powstała spontanicznie, gdy po pół roku wróciłam do wypiekania chleba, a ilość zakwasu, który wyprodukowałam, znacznie przerosła moje moce przerobowe.
U nas gofry pierniczkowe okazały się absolutnym hitem, dlatego dzielę się przepisem:
Składniki:
zakwas chlebowy (maksymalnie 1 szklanka)
2 szklanki mąki pszennej
półtorej szklanki mleka roślinnego
1 szklanka cukru
8 łyżek oleju
łyżka kakao
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
duża garść rodzynek
🧇Połączyć zakwas, mąkę, mleko roślinne, cukier olej oraz przyprawy.
🧇Mieszać aż wszystkie składniki się połączą, a ewentualne grudki znikną. Ciasto na gofry powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęste należy dolać mleko, a jeśli za rzadkie, dosypać mąki.
🧇Wsypać rodzynki, wymieszać je z ciastem i odstawić na 15 minut.
🧇Piec w natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicę aż się zarumienią (ja piekłam 4:30 minuty w gofrownicy o mocy 1300 W).
Jakie są Wasze patenty na zużycie nadmiaru zakwasu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz