Ten przepis to próba odpowiedzi na dziecięcy wybiórczy apetyt, matczyną troskę o zdrowie oraz wspólne pragnienie słodyczy i zabawy.
Kulki obsypane kokosem lub kakao wyglądają jak sklepowe ziemniaczki - obiekt marzeń mojego synka! Jednak ich skład jest dla mnie dużo bardziej akceptowalny, czas spędzony na przygotowaniach bezcenny, a smak zadowala nas oboje!
A zatem do dzieła!
🥥ćwierć szklanki suszonych wiśni
🥥ćwierć szklanki suszonych fig
🥥pół szklanki suszonych daktyli
🥥wrzątek
🥥pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
🥥pół łyżeczki mielonego kardamonu
🥥szklanka orzechów (włoskich, ziemnych, nerkowca, migdałów)
🥥kakao lub wiórki kokosowe do dekoracji
🥜Suszone owoce ugniatamy w szklance i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy kaszę o kardamon i miksujemy na mus.
🥜Orzechy mielimy w blenderze. Dodajemy do owoców z kasza i dokładnie mieszamy.
🥜Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w posypce i gotowe!
Z podanej porcji wychodzi talerz kuleczek (jak na zdjęciu). Resztki posypki można wrzucić do owsianki, ciasta lub… kolejnej ziemniaczkowej masy!
Jakie kociaki piękne!
OdpowiedzUsuń