środa, 6 stycznia 2016

Focaccia z pomidorami.

Focaccia to pieczywo, które piekę, gdy skończy się chleb, z reguły na śniadanie (ciasto rośnie przez całą noc w lodówce) lub kolację. W całym domu pachnie wtedy świeżym plackiem, a my jeszcze gorącą focaccię rwiemy na kawałki, maczamy w oliwie i zjadamy ze smakiem!





Składniki:
12g drożdży
2 łyżki mąki
3 łyżki letniej wody
  1. Drożdże wymieszać z mąką i zalać wodą.
  2. Odstawić na 10 minut.
250g mąki pszennej białej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki kukurydzianej
łyżeczka kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki
1½ łyżeczki soli 
300-350ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
duży pomidor
  1. Do zaczynu dodać mąki, kurkumę, paprykę, sól i wodę. Wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. 
  2. Polać oliwą, rozprowadzić ją po całej powierzchni ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Przykryć! Ciasto powinno rosnąć 1½ godziny w temperaturze pokojowej lub ½ godziny w temperaturze pokojowej i 8-10 godzin w lodówce.
  3. Wyłożyć ciasto na płaską blachę. Pomidora umyć i pokroić na cienkie plastry. Udekorować nimi placek. Odstawić na ½ godziny.
  4. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Podawać z oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz