Najbardziej smakują mi klasyczne domowe ciasta z owocami sezonowymi. Lubię je także za to, że są niezawodne i proste w przygotowaniu. Dziś czas na klasyk, czyli drożdżowe ciasto z węgierkami. Piekłam je w tortownicy o średnicy 26 centymetrów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwTMBG8qMIfVKdrzfJpntD0zeSYAMQg0Sl7Ovkf2neY_fanHliUuX4_bRGxk-NrgypNDUoj9jokPc6L4ZBb52MSEG2oulQidxNrEDFhfbHtLa4HMCou0ilokF2htkZoZEcMs44cu7Xolg/s640/ciasto+ze+%25C5%259Bliwkami.jpg)
5g drożdży instant
3 łyżki cukru
szczypta soli
200ml mleka sojowego
300g mąki pszennej
1 łyżka oleju
300g węgierek
cynamon
- Do miski wsyp drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko sojowe i 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
- W między czasie umyj śliwki i usuń z nich pestki.
- Do drożdżowego zaczynu dodaj resztę mąki oraz olej i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się lepić do rąk, jeśli tak się dzieje dodaj jeszcze odrobinę mąki.
- Pozostaw ciasto w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, przykryj i poczekaj kolejne 15 minut.
- Na cieście ułóż śliwki i posyp je cynamonem.
- Piecz w 180 stopniach około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz