Uwielbiam jednogarnkowe dania na bazie kasz. Na koniec bardzo pracowitego tygodnia chciałam ugotować coś wyjątkowego. Wyszło pysznościowe pęczakotto w kolorach jesiennych liści. Trawa cytrynowa i szafran mogą się niektórym wydać składnikami wyszukanymi, spokojnie można zastąpić je łyżką soku z cytryny i odrobiną startej z niej skórki, jeśli zdecydujecie się na ten wariant, to obie te rzeczy należy dodać na końcu, tuż przed podaniem.
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy pęczak3 szklanki wody
1 łyżeczka trawy cytrynowej
1 marchewka
½ małej cukinii
1 kulka mrożonego szpinaku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 mała cebula
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka płatków drożdżowych
½ puszki kukurydzy
2 szczypty szafranu
odrobina chili
- Pęczak i trawę cytrynową wsypać do garnka, zalać wodą i postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia.
- Marchew i cukinię drobno pokroić i dodać wraz ze szpinakiem do gotującej się kaszy. Zmniejszyć ogień. Gotować aż kasza wchłonie całą wodę.
- W między czasie pokroić papryki w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
- Zdjąć garnek z ognia, dodać do kaszy olej kokosowy, sól, płatki drożdżowe, kukurydzę, szafran, chili i pokrojone warzywa.
- Jeść póki ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz