wtorek, 6 października 2015

Jesienna zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni.

Dynia króluje w mojej kuchni już od ponad miesiąca. To niezwykle wdzięczne warzywo o tej porze roku. Dzięki swojemu lekko słodkiemu smakowi stanowi doskonały wypełniacz i można ją przyprawiać na sto sposobów, za każdym razem odkrywając nową nutę dyniowego smaku. I ten ciepły pomarańcz... uwielbiam jedzenie w kolorach jesieni! 

Wczoraj przygotowałam więc dynię w kolejnej odsłonie - z kaszą jaglaną, papryką i pietruszką stworzyła wspaniałą zapiekankę. By nadać jej serowego posmaku całość posypałam drożdżowymi płatkami.





Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody (do ugotowanie kaszy)
½ średniej dyni
1 duża papryka
1 duży korzeń pietruszki
½ szklanki wody (do pieczenia)
olej
sól
chili
płatki drożdżowe
  1. Suchą kaszę wsypać do garnka, zalać dwiema szklankami wody, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
  2. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, Nie zdejmować przykrywki, by kasza wchłonęła całą wodę.
  3. Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  4. Przygotować naczynie żaroodporne, przełożyć do niego kaszę, dynię, paprykę i pietruszkę, polać obficie olejem, posolić, przyostrzyć papryką chili i wymieszać.
  5. Wlać pół szklanki wody, by przykryła dno. Dzięki temu zapiekanka nie przypali się od dołu i nie będzie sucha.
  6. Posypać od góry płatkami drożdżowymi i odrobiną chili.
  7. Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  8. Jeszcze gorącą przekładać na talerze i zajadać ze smakiem!



2 komentarze:

  1. Po zdjęciach można pomyśleć, że zapiekanka jest na słodko! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To raczej danie wytrawne, choć trzeba przyznać, że pieczona dynia ma też w sobie trochę słodyczy.

      Usuń