środa, 18 listopada 2015

Domowy ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy polecany jest jako domowe remedium na wiele dolegliwości, przydaje się też do gotowania i pieczenia (ciasta z jego dodatkiem wspaniale wyrastają) i sprawdza się w kosmetyce (na przykład do płukania włosów lub zrobienia własnego toniku). W domu możemy go wyprodukować praktycznie za darmo.



Składniki:
½ szklanki cukru
5-6 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody
1 duże jabłko

  1. Do dużego, wyparzonego słoja wlać wodę i rozpuścić w niej cukier rozpuścić. 
  2. Jabłko umyć, pokroić i wsypać do cukrowego roztworu, przygnieść małym słoiczkiem, tak by kawałki jabłka nie wystawały ponad powierzchnię wody. Polecam pokroić jabłko na połówki i wcisnąć je przez otwór (im większe kawałki, tym mniejsza szansa, że nie będą wypływać, wystawać i pleśnieć).
  3. Przykryć gazą lub serwetką. 
  4. Czekać od 2 do 4 tygodni (to zależy jak ciepło mamy w domu).
  5. Odcedzić i zlać do butelki. Trzymać w lodówce.
Jabłka, cukier i woda to wszystko czego potrzebujemy, żeby zrobić domowy ocet.



Gotowy ocet przelewam zwykle do buteleczek po sosie sojowym.
Jeśli ocet się pieni to nic strasznego. Należy tę fazę przeczekać, próbować co jakiś czas i zlać go gdy stanie się octowokwaśny. Dobry ocet powinien mieć przyjemny jabłkowy zapach. Jeśli natomiast ocet jest gorzki w smaku lub pojawia się na nim pleśń to znaczy, że się nie udał.

Ten biały glut na spodku to matka octu jabłkowego.
Przy odrobinie szczęścia też uda Ci się ją wyhodować!

3 komentarze: