środa, 3 lutego 2016

Masło orzechowe domowej roboty.

Masło orzechowe smakuje świetnie na grzance lub kanapce z bananem, jako dodatek do ciast i ciasteczek lub prosto ze słoika. Najlepiej zaś, gdy zrobimy go sami! Poniżej prosty przepis na orzechowe masło domowej roboty. 


Składniki:
200g orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
¼ łyżeczki soli
1 łyżka dobrej jakości oleju
  1. Orzeszki wysypać na patelnię i prażyć aż się lekko zarumienią i spocą.
  2. Przełożyć je do naczynia blendera, wsypać cukier i sól i miksować. 
  3. Jeśli masa nie wychodzi kremowa i bardziej przypomina mielone orzechy dodać łyżkę oleju i dalej miksować. Im dłużej miksujemy, tym gładsze masło powinno nam wyjść.
  4. Jeśli wierzymy w to, że nie zjemy go od razu, warto przełożyć masło do słoiczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz