czwartek, 4 lutego 2016

Wegański chrust z bananem i pudrem trzcinowym.

Z okazji tłustego czwartku, prosty i przyjemny przepis na domowy chrust, czyli faworki! Zdrowe to to nie jest, ale za to jakie smaczne...

Składniki:
1 banan (najlepiej dojrzały i miękki)
100 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
430 g mąki pszennej białej
½ łyżeczki soli
+ olej do smażenia
+ 50 g cukru trzcinowego do posypania
  1. Banana myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Rozdrabniamy go widelcem.
  2. Bananową paćkę zalewamy wodą, olejem i ekstraktem waniliowym.
  3. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i bardzo cienko wałkujemy.
  5. Wykrawamy długie i wąskie prostokąty (8-10cm x 2cm), a na środku każdego robimy nacięcia.
  6. Jeden koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie w środku i w ten sposób uzyskujemy zawijasy.
  7. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
  8. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  9. Cukier mielimy w młynku do kawy na puder i posypujemy nim ostudzony chrust.
  10. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. rok temu próbowałam mąki pełnoziarnistej pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej - niestety chrust wyszedł dość twardy

      mąk bezglutenowych nie próbowałam, więc nie wiem :(

      Usuń