piątek, 15 kwietnia 2016

Zupa z pokrzyw.

Była sałatka, był pokrzywowy szpinak. Ba! Było nawet pesto. A wciąż nie było zupy. Powiem szczerze, że wymyślenie przepisu tego przepisu było dla mnie wyzwaniem. Nigdy wcześniej nie jadłam zupy z pokrzyw (mimo, że słyszałam, że takie się robi) i pełna obaw podchodziłam do nowego eksperymentu. Okazało się, że trzeba postawić na składniki proste, wszak pokrzywa najlepiej komponuje się z ziemniakami i czosnkiem.




Składniki:
100 g listków młodej pokrzywy
5 ziemniaków
litr bulionu warzywnego
2 listki laurowe
2-4 łyżki dobrej jakości oleju
2 ząbki czosnku
szczypta czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
ew. sól
  1. Liście pokrzywy umyć, sparzyć i odcedzić na sitku.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Ugotować w bulionie z liśćmi laurowymi aż zmiękną.
  3. Dodać olej, umyte liście pokrzywy oraz drobno pokrojony czosnek. Gotować jeszcze 2 minuty.
  4. Wyjąć liście laurowe. 
  5. Zblendować zupę na krem.
  6. Doprawić pieprzem, gałką i solą.
  7. Podawać z grzankami ze starego chleba.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę z pokrzywy i teraz gdy sezon się już zaczął jem ją przynajmniej raz w tygodniu, pyyycha. Ywoja wygląda bardzo smacznie.

    ps. zapraszam do fb grupy dla wege-blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

    OdpowiedzUsuń