piątek, 20 maja 2016

"Miód" z mniszka.

Syrop z mlecza to kolejna inspiracja z książki "Polne rośliny w kuchni" Dagmar Łańskiej. Przepis nieco zmodyfikowałam - przede wszystkim zmniejszyłam porcję (uzbieranie kilkuset gram płatków mlecza, może zająć kilka godzin) i zrezygnowałam z pomarańczy, a zdecydowałam się jedynie na dodatek cytryny.

Uważa się, że kwiaty mniszka działają korzystnie na układ odpornościowy, dlatego taki "miód" stosuje się często jako domowy, naturalny syrop na przeziębienie i pomoc w nieżycie górnych dróg oddechowych. Ile dobroczynnych substancji zostaje po długim gotowaniu? Trudno powiedzieć. 

I jeszcze jedno ostrzeżenie! Zbieranie płatków mlecza farbuje ręce na żółto!

Składniki:
100 g płatków mniszka (tylko żółte części, bez zielonych przylistków i łodyg)
½ litra wrzącej wody
sok z 1 cytryny
½ kg cukru
  1. Płatki kwiatów przejrzeć (czy nie zapodział się tam jakiś robal lu b brudek) i przepłukać. Umieścić w garnku i zalać wrzącą wodą. Przykryć i odstawić na 12 godzin.
  2. Nad drugim garnkiem umieścić sitko, a na nim gazę. Przelać napar z kwiatów mniszka i odcisnąć.
  3. Do naparu dodać sok z cytryny i cukier. Zagotować i trzymać na małym ogniu co najmniej 30 minut (możemy gotować i odparowywać dłużej - nawet 2 godziny - będzie gęstszy)
  4. Wrzący miód przelać do wyparzonych słoiczków.
Stosować jako dodatek do herbaty, smarować nim chleb albo ciasto lub zjadać łyżeczką prosto ze słoiczka!

9 komentarzy:

  1. Syrop jest naprawdę świetny i do dzisiaj pamiętam, jak jako dziecko zbierałam mlecze, które potem moja mama zamieniała w ten specyfik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wykonany blog i fajny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie czytać tego typu blogi bo znajduję tu wiele inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  6. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń