Najpierw chciałam wymyślić kolejny patent na pokrzywę, potem wracając z pracy w polu spojrzałam na koniczynę. Tak powstała kolorowa sałatka. Z grzankami z patelni smakowała wybornie!
Trzeba tylko pamiętać, że kwiatki koniczyny (różowej lub białej) zbieramy jak najmłodsze, a liście pokrzywy zrywamy zanim ona zakwitnie.
Trzeba tylko pamiętać, że kwiatki koniczyny (różowej lub białej) zbieramy jak najmłodsze, a liście pokrzywy zrywamy zanim ona zakwitnie.
15 g liści pokrzyw
2 ząbki czosnku
4 łyżki octu jabłkowego lub zalewy octowej (np. spod ogórków)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
50 - 100 ml oleju
2 szczypty soli
szczypta czarnego pieprzu
- Liście pokrzywy umieścić w misce i zalać wrzątkiem. Odcedzić i odsączyć. Posiekać ostrym nożem na drewnianej desce, a następnie umieścić w dzbanku blendera.
- Dodać drobno pokrojony czosnek, ocet, sok z cytryny i musztardę. Zamieszać łyżką.
- Wlać olej.
- Blendować aż wszystkie składniki się połączą.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Odstawić co najmniej na godzinę, aż sos się przegryzie (nie martwić się faktem, że z zielonego zmieni kolor na oliwkowy).
Składniki na sałatkę:
2 - 3 garści rukoli
pomidor
ogórek
garść rzodkiewek
pęczek szczypiorku lub szczypioru z cebuli
puszka kukurydzy
garść młodych kwiatów koniczyny
- Wszystkie warzywa i kwiaty koniczyny dokładnie umyć.
- Rukolę i koniczynę nieco osuszyć na sitku i włożyć do miski.
- Wsypać kukurydzę.
- Pomidora, ogórka oraz rzodkiewki drobno pokroić i wraz z drobno posiekanym szczypiorem dodać do reszty.
- Zalać sosem pokrzywowym i dokładnie wymieszać.
Extra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuń