Dynię makaronową dostaliśmy kilka dni temu od sąsiada w zamian za wiadro pomidorów. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, a nazwa bierze się stąd, że po upieczeniu jego miąższ przypomina nitki makaronu.
Taka dynia doskonale komponuje się z sosem pomidorowym lub pesto. Ja postanowiłam jednak poeksperymentować i ozdobić ją zimnymi dodatkami, a przy okazji pieczenia dyni podpiec też malutkie pietruszki, które miałam z przerywania grządek, a żal było wyrzucić - jeśli takich nie macie pokrójcie duży korzeń na kawałki.
Potrawa jest relatywnie prosta w wykonaniu i prawie nie brudzi naczyń podczas przygotowywania - w sam raz dla kuchennych leniuchów! ;)
Potrawa jest relatywnie prosta w wykonaniu i prawie nie brudzi naczyń podczas przygotowywania - w sam raz dla kuchennych leniuchów! ;)
1 dynia makaronowa
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
4 szczypty soli
dwie garści małych korzeni pietruszki + odrobina oleju
- Dynię dokładnie umyć, a następnie przeciąć wzdłuż.
- Wybrać nasiona (polecam ususzyć i zasiać na wiosnę).
- Połówki dyni umieścić na blasze do pieczenia. Każdą skropić łyżką oleju, posypać dwiema szczyptami soli i połową drobno posiekanego ząbka czosnku.
- Pietruszki dokładnie wyszorować lub obrać ze skórki, lekko omaścić olejem i położyć na blasze obok dyni.
- Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni, aż miąższ dyni zmięknie.
- Wyjąć dynię z piekarnika i poruszyć miąższ widelcem.
- Posypać podpieczonymi pietruszkami.
Inne dodatki:
pół awokado
15 pomidorków koktajlowych
garść migdałów
olej, sól, pieprz (do smaku)
- Awokado pokroić na kawałeczki, a pomidorki na ćwiartki i ułożyć na ciepłej dyni.
- Migdały drobno pokroić i posypać nimi potrawę.
- Doprawić do smaku olejem, solą i pieprzem.
Prosto i ciekawie:) W tym roku już nie zrobię, ale w przyszłym muszę posiać dynię makaronową i zrobić coś podobnego.
OdpowiedzUsuńPosiej koniecznie - naprawdę warto, a swoja smakuje najlepiej!
Usuń