niedziela, 13 listopada 2016

Pierogi z kapustą i grzybami.

Od kilku dobrych tygodni chodził za mną ten smak. Pysznych roślinnych i tradycyjnie polskich pierogów. Smakujących swojską kapustą i leśnymi grzybami. W końcu wybraliśmy się na nie do lokalnej karczmy i tak nam posmakowały, że postanowiliśmy zrobić zapasy!

Najbardziej lubię gdy kapuściany farsz jest lekko kwaśny. Z braku kiszonej kapusty zastosowałam fortel z sokiem spod kiszonych ogórków i ku mojemu zaskoczeniu uzyskałam dokładnie taki smak o jaki mi chodziło. Nie pozostaje nic innego jak podzielić się przepisem.



Farsz:
200-300 ml wody spod kiszonych ogórków
800 g kapusty
100 g  suszonych grzybów
3 cebule
olej
bułka tarta
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 
  1. Poprzedniego wsypać grzyby do garnuszka i zalać grzyby zimną wodą. Gdy dobrze namokną ustawić garnek na gazie i gotować około godziny. Wodę odlać (wykorzystać do zupy lub sosu), a grzyby przestudzić i drobno pokroić.
  2. Do garnka wlać kwaśnicę spod ogórków i wsypać drobno posiekaną kapustę. Gotować przynajmniej godzinę, aż kapusta rozmięknie, a woda wyparuje.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, cebulę pokroić w kostkę i smażyć aż się zarumieni. 
  4. Gdy grzyby i cebula są gotowe dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. 
  5. Dodać bułki tartej - nie za dużo, ale tyle by farsz się dobrze kleił.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Wyrabianie ciasta, lepienie, gotowanie i podanie:
500 g mąki pszennej białej
płaska łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
2 - 3 łyżek oleju

do gotowania: woda, olej, sól
do podania: olej lniany
  1. W dużej misce wymieszać mąkę i sól.
  2. Dodać ciepłą wodę oraz olej i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  4. Odrywać po kawałku ciasta i wałkować cienko na stolnicy lekko posypanej mąką. Wycinać kółka szklanką, nadziewać farszem i sklejać. Dbać o to, żeby nieużywane ciasto było czymś przykryte (inaczej zacznie schnąć).
  5. W dużym garnku zagotować wodę. Dodać nieco oleju i soli. 
  6. Pierogi wrzucać do wrzątku partiami (na przykład po 10 sztuk), czekać aż wypłyną i trzymać w wodzie jeszcze 4 minuty. Po tym czasie wyławiać je dziurawą łyżką i gotować następną partię.
  7. Okrasić olejem lnianym.


7 komentarzy:

  1. Za mną też chodzi ten smak...
    Pierogi pyszne i podane w pięknej scenerii.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale klimat ! Pierogi z kapusta i grzybami to punkt obowiązkowy na swiatecznym stole. Bez nich i karpia nie ma swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam pierogi z kapustą, ale stanowczo wolę te z nie-kiszoną - a takie bardzo trudno gdzieś dostać :-) Z kiszoną są dużo popularniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zachwycona, na wigilię na pewno takie stworzę:) Twoje prezentują się pięknie!

    OdpowiedzUsuń